◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Călușarul argeșean
Petre Măsală, primul Tezaur Viu al Argeșului, dansează printre îngeri

Artistul popular și dansatorul Petre Măsală, primul argeșean declarat Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii, în anul 2020, a decedat.

Cunoscut drept cel mai vârstnic vătaf (șef al cetei) de călușari din țară, legendarul dansator popular de la Stolnici a fost în activitate până anul trecut, în vară.

Un mesager neobosit al folclorului argeșean autentic, Petre Măsală și-a dedicat întreaga viață împărtășind noilor generații arta călușului. Și-a îndeplinit pe deplin onorabila misiune, așa cum de multe ori a declarat: „Cât trăiesc, vreau să duc tradiția mai departe”.

Petre Măsală s-a născut la 2 octombrie 1940, în comuna argeșeană Hârsești. A urmat 4 clase până în armată la Hârsești și încă 4 clase la Stolnici, comuna vecină, în anii 1970.

Petre Măsală a fost brutar (meseria pe care a învățat-o în armată). După armată a fost zilier la CFR, până în 1965. Din anul 1965 a fost brutar în satul Pădureți, comuna Lunca Corbului,  iar din 1967 se transferă, pe același post, în satul Fâlfani, comuna Stolnici. Din anul 1969 până în 1995, când se pensionează pe caz de boală, ocupă postul de brutar principal în satul Stolnici, comuna Stolnici, la Cooperativa de Consum.

Totodată, artistul popular a fost și instructor de dansuri la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, clasa externă Stolnici. Din 1955 este dansator-călușar, iar din 1962 vătaf al călușarilor din Stolnici.

Potrivit cultura.ro, a învățat dansul călușăresc de la bătrânii satului. Îi plăcea foarte mult să îi însoțească de Rusalii prin bătăturile caselor și să îi vadă cum joacă. A fost luat de ei în ceata călușărească la vârsta de 15 ani (1955), pentru că până atunci nu îi era permis, chiar dacă știa jocul.

Spunea că s-a legat de mic să practice cu sfinţenie ritualul, „furând Căluşul” de la cetele care străbăteau uliţele satului natal. Nu s-a mai putut lăsa de el şi și-a jurat că „vor curge apele pe el ca apa gârlii Cotmenei, de la primul legământ pe steag căluşăresc”, acceptând să asculte vătaful, să se păstreze curat şi să joace dansul strămoşesc în credinţă.

A instruit generaţii de copii, familii întregi de dansatori din zonă, contribuind la păstrarea şi transmiterea complexului ritual al căluşului. Este, fără doar şi poate, un model!

Mai jos: Ultima filmare a acestuia, din iunie 2023, pe scena Căminului Cultural din comuna natală, Hârsești. O declarație acordată prezentatorului Constantin Pașol la sărbătoarea „Călușul la Hârsești” și Ziua Comunei.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

 https://youtu.be/Ljrjl-FcftM?si=guNtDN5j-3rDdkPb

 

   Constantin PAŞOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *