◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Întrebări simple pentru informare corectă

A pune întrebările potrivite despre conținutul de informație pe care îl consumăm zilnic este primul pas pentru ca oricine să poată deveni cât mai puțin vulnerabil la manipulare.

„Știrile false nu se explică de la sine – se extind cu mult dincolo de informațiile propriu-zise și există în numeroase forme, de la zvonuri, minciuni, farse, satiră, parodie, până la conținut înșelător, fabricat, manipulator”, explică jurnalistul și autorul Nolan Higdon, în lucrarea „The Anatomy of Fake News: A Critical News Literacy Education”.

Oamenii nu sunt lipsiți de apărare și fiecare își poate une câteva întrebări simple pentru a nu fi expus știrilor false,potrivit yesmagazine.org. Așadar:

Conținutul este jurnalism? Nu toată lumea din presă este jurnalist. Comentatorii sunt rareori la fața locului pentru poveste, în timp real sau ulterior, și este mai puțin probabil să fi fost implicați în relatarea din sursa primară. În schimb, reporterii și jurnaliștii introduc surse primare, explicând evenimentele cunoscute și verificate pe o cronologie, oferind în același timp un context suplimentar.

Cine este editorul? Evaluați validitatea editorului. Acest pas ușor poate fi făcut la începutul procesului de evaluare a știrilor. Utilizatorii de știri ar trebui să ia în considerare următoarele întrebări: editorul are o istorie de publicare a jurnalismului bazat pe fapte sau conținut părtinitor? Are editorul vreun conflict de interese (economice, politice, profesionale sau personale)? Au un istoric de retragere și corectare a raportărilor inexacte?

Cine este autorul conținutului? Evaluați credibilitatea autorului materialului de presă.

Se înțelege conținutul? Investigați cu atenție ce citiți. A fi bine informat nu înseamnă a semnala virtuți sau a arăta că poți distribui mai multe articole online, ci despre găsirea adevărului, iar asta necesită timp.

Care sunt dovezile? Identificați, evaluați și analizați dovezile. Sursele știrilor sunt clar identificate sau nu? Există alte puncte de vedere sau surse demne de știri care ar trebui incluse? Jurnaliştii trebuie uneori să folosească surse anonime pentru a proteja identitatea persoanelor vulnerabile şi a avertizorilor. Într-o organizație de știri legitimă, un editor va verifica independent faptele înainte de a publica.

Ce lipsește din conținut? Analizați mass-media nu doar pentru ceea ce există, ci pentru ceea ce lipsește. Ce povești și ale cui puncte de vedere sunt excluse?

Există părtinire? Identificați și examinați influența părtinirii asupra conținutului știrilor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *