◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

The Washington Post. Utilizarea inteligenței artificiale pentru a scrie articole de presă, „un dezastru”

Site-ul CNET a transmis o undă de șoc în lumea media când a folosit inteligența artificială pentru a produce știri. Dar acum personalul uman face nenumărate ajustări și corecții. Mai exact, Futurism, un alt site, a atras atenția că poveștile generate mecanic conțin „erori foarte stupide”, notează The Washington Post. Un articol automat despre dobândă, de exemplu, afirma în mod incorect că un depozit de 10.000  dolari cu o dobândă de 3% ar aduce 10.300 de dolari după primul an, în loc de doar 300  dolari.

Știrea că CNET a folosit AI pentru a genera articole de presă, totuși, chiar dacă a stârnit anxietate în mass-media de știri ca o aparentă amenințare pentru jurnaliști (lucrează fără stres, fără pauze și nu intră în grevă…), creierul robot a dovedit că nu poate fi un jurnalist adevărat. „Mă întreb dacă vocea aparent autorizată a inteligenței artificiale i-a determinat pe editori să coboare garda și au fost mai puțin atenți decât cu scrisul unui jurnalist autentic”, punctează Hany Farid, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea din California și expert în tehnologii deepfake.

Totuși, trendul există de ceva vreme. Chiar înainte de experimentul CNET, alte organizații de știri au introdus automatizarea, pentru a-și spori munca – Associated Press a început să folosească AI în 2014 pentru a produce povești despre veniturile corporative. De asemenea, a folosit tehnologia pentru recapitulări sportive. Dar sistemul mâne relativ grosier – în esență, inserează informații noi în poveștile preformatate. Alte redacții au creat instrumente interne pentru a evalua munca umană – cum ar fi un bot al Financial Times, care verifică dacă poveștile citează prea mulți bărbați. Iar consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație a lansat AI pe milioane de pagini de documente financiare și juridice scurse pentru a identifica detaliile care merită o privire mai atentă din partea reporterilor săi. „Aceste instrumente nu pot să relateze sau să pună întrebări”, conchide Matt MacVey, care conduce un proiect de inteligență artificială și știri la NYC Media Lab, de la Universitatea din New York. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *