◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Mass-media „trebuie să încerce” să ajungă la cei care evită știrile în mod consecvent 

În cartea „Avoiding the News: Reluctant Audiences for Journalism”, autorii Ruth Palmer, Benjamin Toff și Rasmus Kleis Nielsen subliniază faptul că numărul tot mai mare de oameni care spun că se îndepărtează activ de știri este un semn semnificativ al unei căderi  în legătura dintre public și presă. Oamenii care spun că fac pauze intenționate de la anumite subiecte din știri sau de la știri cu totul (deseori pentru că le consideră prea deprimante) de obicei ajung să consume aproape la fel de multe știri în general. Mai îngrijorător este comportamentul celor care spun că nu consumă știri decât puțin sau deloc de-a lungul timpului – un grup mai mic, cei numiți consecvenți în evitarea știrilor. Ei au multe dintre aceleași plângeri cu privire la știri ca și cei care evită știrile selectiv, dar fie au luat măsuri pentru a le elimina complet din viața lor, fie nu au avut niciodată obiceiul de a se informa, potrivit niemanlab.org.

Pentru oricine crede că valoarea știrilor este evidentă poate fi tentant să considere că acei oameni care evită știrile consecvente sunt o cauză pierdută. Dar jurnaliștii care consideră că este misiunea lor de a servi întregul public ar trebui să se gândească de două ori la această poziție. Decenii de cercetări arată că un consum de știri îi ajută pe oameni să se implice mai bine în viața publică. „Dacă un număr tot mai mare de oameni din grupurile dezavantajate se îndepărtează complet de știri, ei vor fi mai puțin informați și mai puțin echipați pentru a se susține într-o arenă politică ce favorizează deja grupurile dominante. Abordarea evitării consecvente a știrilor este dificilă, nu în ultimul rând pentru că multe cauze se află dincolo de controlul oricărui jurnalist sau organizații de știri. Dar credem că, pentru ca mass-media să își îndeplinească misiunea de bază, trebuie să încerce”, arată Palmer. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *