◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Dezbatere despre rolul presei în societatea contemporană, desfășurată la Colegiul Național „Ioan Slavici”,
din Satu Mare

Joi, 14 decembrie 2023, la Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare s-a desfășurat un eveniment care a avut ca scop informarea și conștientizarea tinerilor elevi din cadrul colegiului sătmărean privind rolul și dinamica funcționării organismelor de mass – media în societate. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul Cercului Pedagogic al Profesorilor de Religie Greco – Catolică din județul Satu Mare și a fost moderată de domnul profesor Adrian Roman – Inspector de Religie Greco – Catolică din cadrul Eparhiei de Maramureș. „După părerea mea, mass-media are un rol informativ foarte important în viată adolescenților, deoarece aceștia sunt dornici de cunoaștere și învățare, iar prin intermediul mass-mediei care este prezentă în societate prin internet, televiziune, radio, ziare, ei își pot satisface dorința de cunoaștere… (prof. Adrian Roman).

Din păcate, cu toate că mass-media are un rol informativ, calitatea informațiilor pe care le transmite o parte din operatorii media nu este întotdeauna la un nivel înalt, deoarece se promovează mai mult nonvalorile si se pune accentul mai mult pe fapt divers si mondenități decât pe evenimente culturale, economice.

Impactul mass-media asupra publicului a stârnit controverse printre specialiștii comunicării, în sensul că în timp ce unii acuză mass-media de pervertirea valorilor culturale ale publicului, de stimularea creșterii ratei delincvenței, de dirijarea maselor către superficialitate și de descurajarea creativității, alții, dimpotrivă, subliniază faptul că mass-media demască păcatul și corupția, încurajează libertatea de exprimare, propagă un anumit grad de cultură printre oameni și este un mijloc de loisir pentru adolescenți.

Pentru unii adolescenți, influența mass-mediei este foarte importantă, pentru că tinerii își pot forma stilul de viața după anumite exemple negative sau pozitive din mass- media și încearcă să își formeze un profil de om matur după exemplul celor din mass- media, și de aceea ei trec foarte repede peste perioada copilăriei fără să se bucure de ea.

În sprijinul lor, Conciliul Vatican II a vorbit despre marele potențial al mass-media, în decretul Inter mirifica. De fapt, Părinții Conciliului au dedicat primul lor document acestei teme, și au spus că media, „prin natura lor, pot atinge și influența nu numai indivizi izolați, ci mulțimi întregi și toată societatea umană” (Inter mirifica, nr. 1).  De la 4 decembrie 1963, când a fost promulgat decretul „Inter mirifica”, omenirea a fost martoră a unei extraordinare revoluții a mass-media, care influențează fiecare aspect al vieții umane.

Pentru ca mijloacele de comunicare socială să poată aduce un serviciu pozitiv binelui comun, este necesar aportul responsabil al tuturor și al fiecăruia în parte. De aceea, este necesară o înțelegere tot mai bună a perspectivelor și a responsabilităților pe care le comportă dezvoltarea mass-media. Mass-media poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra individului, acest lucru depinzând de alegerea lui. Cu cât un individ deține mai mult control asupra informației primite, cu atât impactul mass-mediei asupra acestuia este mai puțin negativ”.

           

Valeriu Ioan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *