◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Val de închideri de posturi de radio în Venezuela; dreptul la informare al publicului, încălcat

În ultimele decenii, Venezuela a fost supusă unei dezmembrări a ecosistemului său media. Slăbirea condițiilor pentru practicarea jurnalismului, fie în televiziune, digitală, scrisă sau radio, a fost evidentă și de neoprit în actuala administrație guvernamentală venezueleană.
În 2022, atacul a fost îndreptat către posturile de radio. Organizațiile în favoarea libertății de exprimare din statul sud-american au înregistrat închiderea a cel puțin 95 de posturi. Cele mai afectate au fost statele Zulia, Tachira, Sucre și Falcón. Cel mai mare număr de închideri a fost raportat în septembrie și octombrie, cu peste 50 de cazuri. „Acest nou val de închideri de posturi de radio arată că guvernul persistă în scopul său de a adapta ecosistemul media la interesele sale, agravând deficitul de informații care există în țară. Neputând accesa spații de știri gratuite, care oferă o diversitate de voci, se împiedică informația să ajungă la oameni, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”, a declarat Daniela Alvarado Mejias, coordinator în cadrul organizației Instituto Prensa y Sociedad.
Entitatea venezueleană însărcinată cu decizia privind închiderea posturilor de radio este Comisia Națională de Telecomunicații din Venezuela (Conatel, după acronimul său spaniol), care acționează ca agenție de stat venezueleană ce reglementează, supraveghează și controlează telecomunicațiile. Conatel acordă licențe, asociate cu o autorizație administrativă, pentru utilizarea și exploatarea spectrului de radiodifuziune venezuelean, care este un bun din domeniul public. „Conatel nu furnizează informații publice sau actualizate cu privire la stadiul concesiunilor sale, care sunt refuzate sau eliminate fără proceduri care să garanteze un proces echitabil. În general, aceste închideri se întâmplă atunci când ceea ce raportează posturile este critic la adresa celor care dețin puterea politică oficială”, punctează reprezentanții organizației de știri Espacio Público, pe pagina web.
Potrivit Sindicatului Național al Lucrătorilor Presei din Venezuela (SNTP), în toate cazurile de închideri raportate în 2022, lipsa unui proces echitabil și a dreptului la autoapărare au fost evidente. Nu existau documente scrise, citate sau mandate care să specifice instrucțiuni sau să detalieze motivele închiderilor. În plus, atunci când orice oficial vizitează stațiile, o face fără identificarea corespunzătoare și dă ordine. Un raport SNTP arată că, în 80% din cazurile de închideri, Conatel a dat instrucțiuni telefonic.
Închiderea posturilor de radio ignoră angajamentul luat de guvernul venezuelean de a face progrese în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite (ONU), notează International Journalists` Network. Potrivit Planului Național de Dezvoltare Economică și Socială, Venezuela s-a angajat să „continue promovarea unei noi politici de comunicare în Americi, cu accent deosebit pe noile sisteme informaționale și mass-media regionale, precum și pe promovarea noilor instrumente de comunicare”. Doar că toate posturile de radio închise anul acesta sunt situate în regiuni din afara capitalei Venezuelei și, în multe cazuri, în zone în care există puține surse de informații.
Între timp, reprezentanții guvernului venezuelean au negat public că măsurile de închidere administrativă dispuse de Conatel reprezintă o încălcare a libertății de exprimare. În plus, ei spun că închiderea acestor posturi se datorează problemelor legate de concesiunile lor de radiodifuziune. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *