◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

European Media Freedom Act, incomplet la capitolul protecție a jurnaliștilor de programele spion

Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (AEPD) avertizează că European Media Freedom Act, document european încă în dezbatere, este incompletă din perspective protejării jurnaliştilor în fața programelor spion şi a supravegherii. În aceste condiții, AEPD solicită redefinirea domeniului de aplicare al regulamentului, care riscă să fie prea restrâns, și modul în care se gestionează protecția datelor în cadrul măsurilor de transparență pe care le propune.
Avizul vine pe fondul protestelor tot mai accentuate generate de scandalul instalării de programe spion Pegasus cu care au fost ascultate telefoanele jurnaliștilor și politicienilor din Grecia, dar nu numai.
Printre alte preocupări AEPD se numără îndoielile cu privire la eficacitatea regulamentului cu privire la dispozițiile de protejare a jurnaliștilor de utilizarea programelor spion. Potrivit EURACTIV, propunerea Comisiei include măsuri pentru a bloca autoritățile naționale să folosească programe spion împotriva furnizorilor de servicii media sau împotriva oricăror persoane legate de aceștia sau să le supună supravegherii pentru a obține informații despre sursele lor. Dar aceste interdicții au cu excepții pentru situații de interes public, securitate națională sau investigații pentru infracțiuni grave. Potrivit AEPD, articolele textului care se referă la utilizarea tehnologiilor de supraveghere „nu oferă suficiente garanții și nu au claritate juridică”. Pentru a le îmbunătăți, organul de supraveghere recomandă clarificarea și definirea în continuare a acelor situații în care ar fi ridicate protecțiile pe care le oferă reglementarea surselor și comunicării jurnalistice. AEPD mai susține că, deși preambulul proiectului de regulament prevede că toți jurnaliștii și editorii, inclusiv liber profesioniștii, trebuie să fie incluși ca subiecți ai protecției, acest lucru nu este respectat în practică, deoarece nu există o definiție a ceea ce constituie un „jurnalist”. Ca urmare, organismul recomandă să fie clarificat în corpul principal al regulamentului că acesta se aplică tuturor jurnaliştilor, inclusiv celor care desfăşoară o activitate independentă.
În ceea ce privește obligațiile de transparență impuse furnizorilor de servicii media prin Legea privind libertatea presei, AEPD sugerează, de asemenea, clarificări. Regulamentul este stabilit pentru a cere furnizorilor să ofere publicului anumite informații despre proprietatea lor, inclusiv denumirile legale și detaliile de contact și identitățile proprietarilor direcți, indirecți și beneficiari. Dar AEPD își exprimă îngrijorarea că furnizarea acestor informații ar putea pune în pericol drepturile fundamentale la confidențialitate și protecția datelor și, prin urmare, solicită ca regulamentul să clarifice motivele specifice de interes public pentru această cerință.Supraveghetorul recomandă, de asemenea, ca regulamentul să includă și să definească în mod explicit categoriile de date cu caracter personal care trebuie făcute publice.
De asemenea, în avizul AEPD este inclus un apel pentru ca în text să fie incluse garanții mai specifice de independență cu privire la autoritățile la nivel național desemnate să gestioneze plângerile legate de dispozițiile regulamentului privind programele spion și supraveghere.
AEPD „recomandă cu fermitate” ca textul să includă garanții clare, cum ar fi protecția împotriva influenței externe și furnizarea de resurse suficiente. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *