◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.11.2024

Coregrafa, profesoara și artista Miriam Răducanu, celebrată la împlinirea vârstei de 100 de ani

Dansatoarea, coregrafa, profesoara și artista Miriam Răducanu, care a împlinit joi, 17 octombrie, 100 de ani, va fi celebrată în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT) 2024, ajuns la ediția a 34-a. Vor fi organizate evenimente care pun în valoare creația artistei cercetătoare, creatoare a unui vocabular de mișcare profund personal, influențat de expresionismul german, folclorul autohton, poezia și proza contemporană, potrivit Radio România Cultural. „Creația coregrafei Miriam Răducanu, în dans și teatru, poartă atât amprenta unei metodologii extrem de riguroase și aplicate, cât și a unei libertăți inovatoare descătușante. Împreună cu personalități care au fost marcate de intensitatea colaborării cu Miriam Răducanu, în spectacole care au făcut istorie în artele performative din România, vom defini urmele lăsate de artistă și vom reconfigura aspect Dansatoare, coregrafă, artistă de numele căreia se leagă fenomenul Nocturnelor din anii `70 de la Teatrul Țăndărică, profesoară care a definit traseul unor actrițe și actori de forță, Miriam Răducanu este deopotrivă consistență a istoriei dansului și persistență a unui trecut care se reinventează permanent”, a spus Mihaela Michailov, curatoare FNT.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12:00, va avea loc la Rezidența9, în spațiul expozițional, evenimentul Festivalului Național de Teatru „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea”. Evenimentul reprezintă o discuție despre modul în care Miriam Răducanu aborda mișcarea și raportul gest-cuvânt, în dans și teatru, moderată de Mihaela Michailov, la care au fost invitați să participe Mariana Mihuț, Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Vava Ștefănescu. Discuția va marca finalul expoziției „Miriam Răducanu: o expoziție – arhivă cu senZ”, vernisată pe 27 septembrie la Rezidența9 și care a fost inițiată de Centrul Național al Dansului, în parteneriat cu UNITER. În continuarea discuției va avea loc un performance susținut de actorul Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din spectacolul „Poezia Visului”, conceput de Miriam Răducanu și bazat pe versuri de Emil Botta – Spectacolul a fost creat la unteatru.

„Miriam Răducanu. 100 de ani” include și spectacolul „Nocturn. Gigi Căciuleanu / Confesiuni”, programat în cadrul FNT duminică, 20 octombrie, ora 21:30, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”.

„Miriam Răducanu nu are vârstă! De fapt, un artist ca Miriam nu a avut niciodată o vârstă. Pentru că, în pofida trecătoarelor mode și a altor tot atât de netemeinice ucazuri, arta sa nu are vârstă. Pentru că dansul ei a fost și rămâne tânăr. Pentru că Miriam, Măiastra Miriam, dincolo de dansatoare și făuritoare de dansuri, de plămăditoare de artiști de toate orizonturile și deschizătoare de drumuri, este o Metaforă. Iar metaforele nu au vârstă!”, a spus Gigi Căciuleanu.

Miriam Răducanu a creat în anul 1969, la invitația directoarei Teatrului Țăndărică, Margareta Niculescu, formate de spectacole hibride, „NOCTURNE”, în care evolua alături de dansatori, dansatoare, actori, muzicieni de jazz. În plus, a colaborat intens cu regizoarea Cătălina Buzoianu.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *