◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.04.2024

La Șimleu Silvaniei /Colegiul Național „SIMION BĂRNUȚIU” – un secol de unitate în diversitate!

Motto: „Cultura e puterea cea mai tare de pe pământ și e o cetate nouă a unității naționale”. Simion BĂRNUȚIU (1808 – 1864)

Anul 2019 a fost, pentru Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, un an „bogat” în ceea ce privește activitățile care au marcat împlinirea a 100 de ani de identitate, culminând cu admirabilul eveniment de sărbătorire a Centenarului liceului. Frumoasa poveste a acestei școli a început la 1 octombrie 1919, reușind să devină un reper în educația și formarea tinerilor din județul Sălaj, și nu numai. Această școală și-a deschis porțile la 1 octombrie 1919, cu cinci clase, în actuala clădire a Liceului Tehnologic „Ioan Ossian”și, înscriindu-se în galeria primelor licee românești apărute în Transilvania imediat după Marea Unire din 1918, era primul liceu românesc pe meleaguri sălăjene. Se numea Liceul „Simion Bărnuțiu”, purtând numele marelui om politic și gânditor sălăjean, fruntaș al revoluției  de la 1848-1849 din Transilvania, vicepreședinte al Adunării Naționale de la Blaj, din 3-5/15-17 mai 1848. Iar primul director al acestuia a fost eminentul profesor de limba latină și istorie Ioan Ossian, doctor în litere al Universității din Cluj –  „un orator captivant, un excelent pedagog și un bun organizator” (conform spuselor preotului greco-catolic Valeriu Sima). În anul 1948, liceul a fost desființat abuziv, din cauză că nu mai corespundea „avântului revoluționar” din zorii perioadei comuniste, iar în locul său a fost înființată o școală profesională, care a devenit, cu timpul, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”. Liceul a fost reînființat în anul 1956, sub denumirea de „Liceul de Cultură Generală”, funcționând în clădirea în care se află Școala Gimnazială „Báthory István”. Actuala clădire a liceului s-a dat în folosință în anul 1964 și, până acum, școala a avut denumirea de: Liceul Real-Umanist, Liceul de Filologie-Istorie și Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei. Prin ultima denumire, din 9 august 2004, s-a împlinit firesc, un destin educațional, fapt ce reprezintă o dovadă concretă a recunoașterii și aprecierii rezultatelor deosebite înregistrate de acest liceu șimleuan, de-a lungul întregii sale existențe. Acest lucru este întărit/autentificat și de cele două Certificate de „Școală Europeană” (2007 și 2018), acordate de Ministerul Educației Naționale, fapt de care sunt și eu mândru, întrucât am fost profesor- diriginte al liceului.

În acest context, joi și vineri, 3-4 octombrie 2019, CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei a fost în sărbătoare. Și nu într-una oarecare. A fost o mare sărbătoare cu manifestări cultural-educative, artistice și sportive. Au participat reprezentanți ai: elevilor (foști și actuali), cadrelor didactice, personalului auxiliar și nedidactic (foști și actuali), părinților, Ministerului Educației Naționale (MEN), Prefecturii și Consiliului Județean Sălaj, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj (IȘJS), Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei, unităților școlare, instituțiilor și unităților economice locale și județene, invitați. În prima zi, înainte de ora prânzului, „startul” activităților a fost dat de „Crosul Generațiilor”, cu participarea a peste 700 de elevi și profesori ai școlii, cărora li s-au alăturat (Nota Bene!) și părinți. Apoi, timp de aproape trei ore, s-au desfășurat activități, sub genericul „Mă simt bine în școala mea”, la: pictură, pictură pe pietre, gastronomie, expoziție fotografică, jocuri sportive, concurs de cultură generală, vânătoare de comori etc.

A doua zi, începând cu ora 9:00, după „întâlnirea generațiilor”( în care elevi actuali s-au întâlnit cu absolvenți de succes ai școlii), a avut loc lansarea cărților: „Colegiul Național Simion Bărnuțiu Șimleu Silvaniei – o școală la 100 de ani”,  „Semnele timpului – retrospectiva imaginii liceului în revistele școlare”, „Pași prin ursite” (Teodor Crișan, fost director al liceului), „Crâmpeie de gând, în culoare și cuvânt” (Simona Tămaș Onuțan, fostă elevă a școlii) și „Glasul vrăjilor” (Susana Maria Oros, elevă în Cluj-Napoca). Prima carte (383 de pagini), sub coordonarea profesoarei Bianca Adriela Șerban – directoare, este o „MICROMONOGRAFIE a ceea ce a fost și este Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, azi, la cei 100 de ani de existență”, prin care un vis al domniei sale a devenit realitate! Cartea cuprinde, în cele cinci capitole, date despre: trecut, prezent, frumusețea neuitată a anilor de liceu, însemnele statorniciei și emoția despărțirii – sfârșit?!? un nou început!!! Cea de-a doua carte (258 de pagini), sub coordonarea profesoarelor Bianca Șerban și Stela Ioniță, are 10 capitole, intitulate: Remember Simion Bărnuțiu; Articole-program.Editoriale; Ecouri în presă. Premii; Despre școală, cărți și reviste; Sub zodia metaforei; Concursuri. Competiții.Expoziții; Triada părinți-elevi-profesori; Alte forme ale nostalgiei; Umor. Perle școlărești; Titluri și redacții. După vizitarea colegiului, a urmat dezvelirea Plăcii Aniversare, depunerea unei jerbe la bustul lui Simion Bărnuțiu de către actualii și foștii directori prezenți, așezarea Capsulei Timpului” (Mesaj care va fi citit în octombrie 2069) la baza bustului patronului spiritual al liceului și lansarea de baloane multicolore.

În continuare, s-a desfășurat o „întîlnire omagială” la Casa Orășenească de Cultură, prezentatori fiind elevii Iarina Ihoș și Denis Moga (ambii, clasa a X-a C a colegiului). Despre trecutul îndepărtat al școlii, au vorbit cercetători de seamă ai Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău: dr. Ioan Bejinariu, dr. Horea Pop, dr. Marin Pop și dr. Emanoil Pripon. Discursurile acestora au fost pertinente, reliefându-se personalitatea lui Ioan Ossian, „starea” liceului în perioada 1919-1939, colecția de „antichități” a colegiului și materialele arheologice ale acesteia, precum și tezaurul monetar descoperit la Sălăjeni. De asemenea, profesoara Bianca Șerban a avut un discurs elocvent și adecvat despre prezentul colegiului. Apoi, au vorbit: ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primar al orașului Șimleu Silvaniei,  prof. Székely Radu – expert politici publice la Ministerul Educației Naționale (MEN), prof. Iuliana Vârtic – director general la MEN, prof. Kovács Zoltán – director de cabinet la MEN, prof. Maria Pop – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Sălaj (IȘJS), ing. Florin Florian – prefect al Județului Sălaj și ec. Tiberiu Marc – președinte al Consiliului Județean Sălaj.  În discursurile acestora, printre altele, s-au aflat veritabile „mesaje”, raportate la prezentul și viitorul educației/învățământului românesc. În plus, în aplauzele asistenței, i-au fost înmânate colegiului, prin doamna Bianca Șerban: Placheta „Școală europeană 2019”, de către domnul Septimiu Cătălin Țurcaș, din partea Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei; „Diploma de Excelență în Educație” („în semn de recunoaștere a meritelor deosebite și de prețuire pentru devotamentul și generozitatea tuturor dascălilor care au investit profesionalism și răbdare în cei care înseamnă viitorul, contribuind în acest fel la prestigiul școlii sălăjene de-a lungul timpului”), de către doamna Maria Pop, din partea IȘJS; „PLACHETA ANIVERSARĂ” („în semn de profundă apreciere adusă generațiilor de dascăli și elevi care, prin profesionalism și dăruire, au contribuit la construirea valorilor românești”), de către domnul Székely Radu, din partea MEN și „DIPLOMA DE EXCELENȚĂ” („în semn de aleasă prețuire pentru generațiile de dascăli și elevi, care timp de 100 de ani au contribuit cu profesionalism și dăruire la dezvoltarea învățământului românesc”), de către domnul Kovács Zoltán, din partea MEN.

A urmat prezentarea „galeriei” directorilor și directorilor adjuncți ai școlii, în paralel cu o proiecție video. Urcând pe scenă, în aplauzele celor prezenți, fiecare dintre aceștia a primit „Placheta Aniversară”. De asemenea, a fost exprimată recunoștința față de 28 de profesori pensionari, cărora li s-a înmânat câte o „Scrisoare de Mulțumire”, fiecare într-un frumos coș artizanal cu flori în mai multe culori.

Apoi, publicul spectator a urmărit cu deosebit interes „Mesajul Generațiilor”, în alocuțiuni, pe cât de atrăgătoare, pe atât de pilduitoare, exprimate de către: dr. Liviu Gârbea – medic pensionar din Zalău, prof. Kovács Zoltán – MEN, av. Cristian Lazăr – Cluj-Napoca (toți trei, foști elevi ai liceului) și Imre David  (elev, clasa a XI-a C).

Au urmat momente cultural-artistice. S-au recitat poezii ale marilor poeți Lucian Blaga (Volumul „Poemele luminii”- 1919): „Eva” – Bianca Gârdan (clasa a X-a A), „Lacrimile” – Alexandra Oancea (X A) și Nichita Stănescu, „Cântec”-  Anemona Vedinaș (XI A). De asemena, Lukcács Zsuzsa (XII D) a  recitat poezia „Van-e jobb cél” (Poate fi un scop mai bun) a poetului Aranyosi Ervin, iar Megu Robert (XII D), poezia „Még nem elég” (Nu e de ajuns), a poetului Váci Mihály. Elevul Bogdan Hurban (XII C) a interpretat cântece populare românești, iar un grup de elevi al școlii (fete și băieți) și-a etalat măiestria într-un vioi dans popular maghiar din zona Barcăului (Sălaj). Festivitatea s-a încheiat, în aplauzele și uralele tinerilor, cu „muzică folk”, în interpretarea elevilor: Andreea Rus (XII F), Tudor Dragoș (XII F) și Rareș Oltean (X C) – cu acompaniamentul orchestral al chitarelor proprii.

            Așadar, activitățile desfășurate s-au constituit într-o frumoasă „gală”, pe măsura importanței și semnificației Centenarului acestui liceu, cu un secol de unitate în diversitate, într-o școală emblemă a învățământului șimleuan, sălăjean și național. Felicitări, TUTUROR!

La mulți ani, Colegiul Național „SIMION BĂRNUȚIU” din Șimleu Silvaniei!

 

                                                                         Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR

                                                                                                                

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *