Interviu cu conf. univ. dr. Mireille-Carmen Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”
Mădălina Corina Diaconu: Deja o tradiție în București – Festivalul Strada de C’Arte ajunge anul acesta la 13-a ediție. Iată cum Calea Victoriei de fiecare dată ne oferă un prilej de a o vizita, de a ne bucura de clădirile și de instituțiile culturale ale acestei capitale și ale acestei țări, până la urmă. Iar gazda este, ca întotdeauna, Biblioteca Central-Universitară „Carol I”, care anul acesta, în program, are o premieră. Este vorba de un eveniment organizat ămpreună cu și Muzeul Național al Literatorii Române, cu un parteneriat și cu o invitație către Uniunea Ziaristilor Profesioniști din România. Aș putea spune, doamnă Mireille Carmen Rădoi, că am spart gheața…
Mireille-Carmen Rădoi: Am înțeles întotdeauna că este important să faci lucrurile împreună. Faci evenimente de calitate împreună cu instituții cu tradiție, instituții puternice, instituții care împărtășesc aceleași valori cu cele pe care le împărtășește instituția noastră. Prin urmare, avem un parteneriat de lungă durată cu Muzeul Național al Literatorii Române, avem un parteneriat de lungă durată cu Radio România și, de anul acesta, ne-am gândit să avem un parteneriat, sperăm tot de lungă durată, cu UZPR. Deci, cum ziceați, am spart gheața și cu Uniunea Ziaristilor Profesioniști din România, pentru că înțelegem importanța presei de calitate și importanța întâlnirii dintre studiu, dintre o documentare cât mai aproape de adevăr, cât mai amplă, care să evite știrile false, conținuturile neesențiale, care să poată îndemnea la spirit critic și la a judeca faptele cu propria minte. Pentru asta, cred că și jurnaliștii au nevoie de noi și noi avem nevoie de jurnaliști. Noi ne considerăm o instituție care nu doar administrează cunoaștere, ci și produce cunoaștere și cred că acest parteneriat poate să fie unul de bun augur pentru ambele instituții.
Am adresat invitația UZPR-ului pentru a lucra împreună proiecte prin care să ne punem în valoare colecțiile de periodice pe care biblioteca le are, care nu sunt nici puține și nici neimportante, ba, dimpotrivă, cu experiența ziariștilor și cu acribia pe care o are un documentarist cred că vor ieși produse interesante pentru publicul larg. Și pentru a sparge gheața, pentru a tăia panglica acestui proiect de anvergură, am ales să organizăm lansarea unei antologii în prima zi a Festivalului Strada de C’Arte, Mihai Eminescu 135, Basarabia și Bucovina. Ne-am ferit să zicem Mihai Eminescu jurnalist, pentru că de multe ori unele sintagme prin prea deasa utilizare ajung să se golească de conținut, nu mai știm exact despre ce vorbim… În această antologie, referința este foarte clară încă din titlu, este un volum realizat de Casian Maria Spiridon și Ioan Cristescu. Mai degrabă este vorba despre Mihai Eminescu specialist în relații internaționale și geopolitică. Cred că e de mare actualitate pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi în vecinătatea granițelor României. Este binevenit, chiar necesar să ai o desfășurare în mintea ta, să înțelegi un pic ce a generat realitățile de astăzi. Pentru asta e bine să citim ce scria Eminescu, ce considerațiuni avea despre Basarabia și Bucovina. Va fi un eveniment frumos, va fi un eveniment aș zice mai degrabă și atractiv, cu participarea a două nume foarte cunoscute în presa românească, mă refer la Ștefan Mitroi și la Mihai Tatulici.
DMC: Într-adevăr, două nume care au în spate un adevărat istoric, iar domnul Mitroi este unul dintre foștii președinți ai UZPR. Cu siguranță vom avea ce asculta și, de ce nu, să și intervenim, pentru a lărgi dialogul pe care ni l-ați propus. Și ată cum această Stradă de C’Arte începe și se încheie cu momente dedicate lui Eminescu. Vrem, nu vrem, trebuie să înțelegem că, pe lângă marele poet, el este și un mare jurnalist și, așa cum ați spus, și un om dedicat relațiilor internaționale; avem încă ce învăța de la el.
MCR: Mihai Eminescu a fost un om care a marcat ca un luceafăr cultura română, pe multe planuri. Sigur că e important să știm că este poetul nostru național, acum vorbesc cu generația mai tânără, dar este important să știm că a scris și sociologie, a scris și studii politice, a scris și teatru. Cumva dacă nu ne revendicăm de la repere corecte, riscăm, chiar tindem să ne rătăcim. De aceea, pentru noi, Mihai Eminescu trebuie să rămână un reper permanent și începem anul acesta Strada de C’Arte cu lansarea acestei antologii și o încheiem cu Fabrica de fraze, Eminescu în lumea presei, autor Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare de la Iași. Deci coagulăm energii din locuri diferite ale țării, din instituții diferite, având în minte un singur comandament, ca să zic așa: cultura română, care trebuie respectată și promovată, cunoscută, trăită, din toate unghiurile ei de afirmare. Fie că vorbim de cultura scrisă, dar și de artele vizuale, și de teatru, de poezie, avem recitaluri cu poeți tineri, lecturi publice, pe Strada cuvintelor, i-am spus noi, avem concerte, așa că îmbinăm evenimente foarte rafinate, sofisticate, care se adresează mai degrabă intelectualilor deja consacrați, cu preocupări constante în anumite direcții, cu evenimente care să sădească gustul pentru cultură și pentru lectură.
Interviu realizat de Mădălina Corina Diaconu
***
Joi, 26 septembrie
15:00 – 16:00 – Sală Consiliu – Mihai Eminescu 135. Lansarea antologiei Mihai Eminescu – Basarabia și Bucovina, ediție realizată de Cassian Maria Spiridon și Ioan Cristescu, cu sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Participă: Mihai Tatulici, Ștefan Mitroi și prof. univ. dr. Ioan Cristescu
stradadecarte.ro