◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Theodor Damian, „Femeia și mântuirea lumii, chipul poetic al femeii”, Editura Limes, 2021

Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Damian a publicat de curând o carte incitantă și de mare actualitate –„Femeia și mântuirea lumii, chipul poetic al femeii”, ceea ce dovedește încă o dată profunda sa implicare ca teolog și ca scriitor în problemele fundamentale ale prezentului, încercând să dea răspunsuri unor întrebări dificile și delicate, cum este aceasta” ce misiune i s-a dat și care este rolul femeii în lume, în lumea contemporană, ce misiune i s-a dat și cum o poate duce la îndeplinire.
Este vorba despre o conferință pe tema „Femeia și mântuirea lumii”, ținută de P. C. Pr. Dr. Theodor Damian de la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Astoria, NY, Președintele Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, în 10 aprilie 2021.
Invitați de onoare: PS Episcop Ioan Casian, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, Președinte de onoare AROLA (Asociația Auxiliară a Femeilor Ortodoxe din America, Association Romanian Ortodoxe Ladies` Auxiliary).
Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Nicolae – Mitropolia Ortodoxă a celor două Americi, președinte de onoare AROLA
Gazda conferinței: Preoteasa Claudia Aileni, Președintă AROLA.
Preoteasa Claudia Aileni face o scurtă prezentare a biografiei părintelui Damian și a activității sale literar-teologice.
Părintele Theodor Damian mărturisește că tema conferinței sale duhovnicești a fost preluată din cartea cu același titlu a lui Paul Evdokinov, marele teolog rus emigrat în Franța înaintea revoluției socialiste din 1917. Cartea se intitulează „La femme et le salut du monde” – „Femeia și mântuirea lumii”.
Părintele Damian alege ca motto al acestei conferințe poemul „Cântecul potirului” de Nichifor Crainic care evocă chipul minunat al femeii ca bunică și mamă.
Tot ca motto, poetul Theodor Damian alege poezia sa „Ne trebuie o egipteancă” ( din volumul de poezie „Lazăre, vino afară” (Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, femeia păcătoasă devenită sfântă). „Ne trebuie o Marie, o egipteancă la fiecare/ Să ne conducă/ Din partea în care am murit/În partea unde nu se mai moare”.
Părintele și-a propus să prezinte chipul femeii sub diferite aspecte: teologic, social, personal, ajungând în final la unele concluzii, legate de rolul femeii în diasporă, în pastorația românilor creștini ortodocși.
Femeia – chipul mamei.
Teologul Theodor Damian alege două date fundamentale care celebrează femeia: 8 marie și 9 mai. 8 martie, Ziua Internațională a femeii, contestată de unii, este ziua când s-a hotărât că femeia trebuie să se bucure la fel ca bărbatul de egalitate și demnitate deplină, iar ziua de 9 mai, Ziua Mamei, sărbătorită în America, trebuie să ne-o asumăm, ca trăitori în America. O altă zi importantă care celebrează femeia, ziua de 25 martie, Praznicul Bunei Vestiri, când cinstim Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria.
Femeia ca mamă. Calitatea de mamă îi dă femeii o dimensiune sfântă. Mamă înseamnă puritate, tandrețe sufletească și dragoste necondiționată.
Pentru toate aceste calități, femeia este considerată ca având un rol special în mântuirea lumii.
Unul dintre elementele speciale ale vocației femeii este educația. este vorba despre educația creștină în Biserică întru credinţa în Mântuitorul Hristos.
Femeia are un rol esențial în educarea religioasă a familiei, a soțului, a copiilor. Ea are un rol apostolic.
Între „a avea” (principiu masculin) și „a fi” (principiu feminin) primează „a fi”, categorie religioasă.
Fecioara Maria este simbolul suprem al purității și sacrificiului.
Sf. Fecioară este Biserica, iar Biserica este mireasa Domnului, Inima Bisericii este inima Maicii Domnului.
Crucea lui Iisus Hristos a fost în același timp crucea Fecioarei Maria, pentru că Iisus a fost din carnea, din oasele și din sângele Mariei. Când este răstignit și moare Iisus, acestea sunt răstignite și maica Sa moare psihologic și spiritual o dată cu El și înviază în același timp cu El. Ea e mama îndurerată.
Sfânta Fecioară Maria este prima ființă umană îndumnezeită, prin ea se împlinește vocația întregii omeniri și a întregului Univers.
Femeia mai are și vocația slujirii. În primul rând, slujirea Mântuitorului Hristos. Slujirea înseamnă protecție. Maica Domnului are calitatea de ocrotitoare față de noi, credincioşii, precum și față de neamul omenesc în general.
Născătoare de Dumnezeu, mamă a lui Dumnezeu celui viu, Sf. Fecioară devine implicit mama tuturor celor vii.
Rolul femeii creștine în pastorația din diaspora. Femeia este parte din preoția universală. Ea are un rol precis în mântuirea lumii. În lumea în care trăim, lumea crizelor de tot felul, a lipsei de educație, a pornografiei, a drogurilor, a decăderii umane, a violenței, a denaturalizării umane, rolul femeii este imens. Ea are puterea de a spune „Nu” tuturor acestor tendințe și de a spune „da” la întruparea Logosului divin în istorie.
După conferință, a urmat o serie de Întrebări la care părintele Theodor Damain a dat răspunsurile cuvenite.
Partea a doua a conferinței – „Femeia – poezia lumii” s-a constituit într-un recital de versuri susținut de diverse doamne, membre ale AROLA.

ION HAINEȘ / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *