◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

O zi prin care Eminescu e mai tânăr

Printre sutele de evenimente care au avut loc în viața românilor din regiunea Cernăuți în ultimele trei decenii puține au fost de o asemenea anvergură ca cel din ziua de marți, 15 iunie 2021, zi în care îl plângem pe Eminescu, care ne-a părăsit în floarea vieții sale, ducând cu dânsul în Cer noianul de opere literare care au fi strălucit pe bolta literaturii universale. Tot în această zi, aici, la noi la Cernăuți,  Biserica îl pomenește pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Astfel, an de an, îmbinăm dubla rugăciune către Sfinții poporului nostru atât din calendarul bisericesc cât și cel literar. Dar anul acesta, pe lângă aceste pomeniri, am avut și un prilej de mare bucurie în viața românilor de aici. Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” are un sediu ultramodern…

Florile neuitării Poetului  

Ziua celei de a 132 aniversări de la trecerea în veșnicie a Luceafărului literaturii române și universale Mihai Eminescu a debutat trdaițional cu depunerea de coroane și flori la bustul poetului din curtea casei lui Aron Pumnul. De aici liderii și reprezentanții societăților culturale românești din regiune, conducerea misiunii diplomatice a statului român din Cernăuți, oaspeți dragi din România, au venit la statuia Luceafărului din centrul urbei. Cu toate că la un moment dat ploua torențial și se credea că așa va fi întreaga zi, chiar în câteva minute cerul s-a înseninat ca ochii lui Eminescu din această lucrare a sculptorului Dumitru Gorșcovschi, care ne așteaptă de fiecare dată, nu numai în zilele în care îl pomenim, ci și așa, fie chiar în trecere, pentru ai spune măcar în gând un „bună dimineața îngere ocrotitor al nostru”! Și se întristează parcă atunci când îl părăsim. Cât îi stăm în preajmă, află și el ce mai facem, ascultă cum vorbim limba pe care a făcut-o cunoscută universului și ne-a lăsat-o ca s-o iubim… Mă mai gândesc cât de frumos este când cel puțin de două ori pe an ne dăm întâlnire: unde ne vedem? La Eminescu, la ora… Dar unde ți-ai parcat mașina? Pe Eminescu am prins un loc liber… Balsam pe suflet!   

În această zi de pomenire, ne-am și bucurat din plin

De la monument toată lumea a venit la sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Și desigur chiar acei care nu l-au văzut de trei luni de când a fost închis pentru reabilitare nu l-au mai recunoscut. Datorită sponsorizării omului de afaceri din România Virgil Profeanu, președintele Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă din București, care a investit în cultura românească din nordul Bucovinei, românii de aici au un spațiu în care pot primi întâlniri măcar și la cel mai înalt nivel, dacă doriți chiar european, și cu încredere spun acest lucru.

Cuvinte de profunde mulțumiri au fost adresate doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți, fără care ar fi fost imposibilă atragerea acestei investiții de milioane în vechea capitală a Bucovinei istorice. Dumneaei a ținut sub control și a pus punctele pi „i”chiar în cele mai mici detalii ale desfășurării lucrărilor, dotării și mobilării spațiului, organizării evenimentului de inaugurare. A lucrat ca la ea acasă, a interesat-o și cele mai mici detalii de la bucătărie, având un spirit de gospodină și de organizator demn de toată lauda.

Această perioadă scurtă, dar așteptată trei decenii, înscrie o pagină aparte și în activitatea domnului Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” . Și crucea pe care a purtat-o el pe calea spre realizarea evenimentului nu a fost ușoară. Să ne amintim puțin ce înseamnă birocrația la noi în Ucraina. Și chiar atunci cân faci un lucru mare de construcție, de reabilitare a patrimoniului, birocrații te mănâncă! Zeci de semnături, aprobări, care de care mai întortocheate. Și de ce să ascundem și faptul că nu s-a trecut nici fără amenzi. Dar la toate voia Domnului pe care le termină cu bine. Zi de zi, mai mult la Societate decât la serviciul de bază, du-te-vină din zori și până în noapte. Dar le-a suportat pe toate. 

Nu poate fi trecut cu vederea nici domnul Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care a realizat lucrările de reconstrucție și modernizare a sediului care a respectat termenele de realizare și calitatea lucrărilor.

Panglica tricoloră de pe ușă a fost tăiată solemn de Irina-Loredana Stănculescu, Virgil Profeanu și Vasile Bâcu.

Se sfințește sediul acesta…

Slujba de sfințire a fost oficiată de cucernicii părinți protopopi ai  raioanelor Hliboca, Herța și Storojineț respctiv, Ioan Gorda, Pavel… și Vasile Covalciuc împreună cu stareța Mănăstirii Voroneț, dr. Gabriela Platon și preotul militar din Rădăuți, părintele Florin. Dar și aici a impresionat domnul Virgil Profeanu. Fiind absolvent al facultății de teologie, ne-a demonstrat și măiestria interpretativă a cântărilor bisericești.

După sfințire s-au înălțat rugăciuni de pomenire a celuia care a fost Mihai Eminescu și a membrilor fondatori ai Societății care îi poartă numele aici, la Cernăuți și nu mai sunt azi printre noi, dar cu toții sperăm că ne văd de acolo, de sus. Și sunt convins că mult s-ar fi bucurat acei oameni de cultură care au turnat temelia Societății: Grogore Bostan, Mircea Lutic, Dumitru Covalciuc, pedagogii Vasile Bizovi, Vasile Tovarnițchi și mulți alții.

După cuvintele de salut al oaspeților din România, Vasile Bâcu, președintele SCLRB „Mihai Eminescu” a  adus mulțumiri și a înmânat Diplome de Membri de onoare asociați ai Societății „Mihai Eminescu”:  Consulatului general al României la Cernăuți, Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă din București, Sfintei Mănăstiri Voroneț și Sfintei Mănăstiri Putna.

Spectacol folcloric de înaltă ținută 

Cei prezenți la sărbătoare s-au bucurat și de un spectacol folcloric regizat și prezentat  de Iurie Levcic, directorul  ansamblului ”Perla” al Școlii populare de artă ”Ciprian Porumbescu”, discipolii căreia au impresionat încă odată publicul. Tradițional a început corul ”Dragoș Vodă” (dirijor Dumitru Caulea), ansamblul ”Urmașii lui Ștefan” din Mahala, condus de Elena Nandriș, ansamblul ”Izvoraș” din Ropcea (conducătoare Victoria Costinean), orchestra ”Mărțișor” din Voloca, condusă de Gheorghe Gostiuc. O surpriză deosebită a fost prezența interpretei Angelica Flutur din România. Și o nouă surpriză a omului de afaceri Virgil Profeanu — un recital din lirica eminesciană! 

A fost demarat un nou proiect

În cadrul solemnităților de inaugurare a sediului reabilitat al SCLRB „Mihai Eminescu” a fost semnat contractul de demarare, avizare și autorizare a procesului de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți.

Contractul respectiv a fost semnat, în prezența consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, de academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți (asociație responsabilă de proiect), Vergil Profeanu, președintele Asociației Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București (din partea sponsorilor din România) și Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care va realiza lucrările de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul”.

După cum am mai scris anterior, cheltuielile vor fi suportate de omul de afaceri George Brăiloiu 

După obținerea autorizațiilor,  proiectul va fi implementat. Părțile au promis că se vor strădui să inaugureze edificiul renovat peste un an.

În încheiere

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” are un sediu ultramodern. Chiar în timpul inaugurării o tânără jurnalistă de la un post ucrainean de televiziune m-a întrebat cu ce ași putea să compar acest eveniment? Și am zis: Cu dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu în curtea casei profesorului său acum mai bine de trei decenii. Apoi a urmat dezvelirea monumentului Luceafărului în centrul orașului Cernăuți. Eminescu ne privește de pe socluri și în alte orașe din regiune. Și așteptăm ca asemenea evenimente de mare anvergură să ne mai urmărească încă… Și cât de mult se va bucura Poetul când va vedea reabilitată casa profesorului său!

Nicolae Șapcă,

directorul ziarului „Monitorul bucovinean”,

vicepreședinte al SCLRB „Mihai Eminescu” din Cernăuți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *