◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Romanian Creative Week, la Iași

Romanian Creative Week este un eveniment care reuneşte cele mai multe industrii creative la nivel european, a declarat Irina Schrotter, preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, citând Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.  Schrotter a afirmat că România înregistrează o premieră europeană, fiind ţara în care este organizat evenimentul care adună la un loc nu mai puţin de 11 industrii creative. „Festivalul Romanian Creative Week (RCW), care se organizează la Iaşi, în perioada 19-28 mai, ocupă acest prim loc, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO – European Union Intellectual Property Office). Am fost contactaţi de reprezentanţii EUIPO şi am primit felicitările lor pentru ediţiile anterioare ale Romanian Creative Week, din 2021 şi 2022. Cu această ocazie, am primit o informaţie extrem de importantă pentru evenimentul nostru, pentru comunitatea din Iaşi şi chiar pentru România: RCW este cel mai mare eveniment din Europa, ca număr de industrii creative reunite la un loc. În această calitate, am început, de la această ediţie, o colaborare directă cu EUIPO, industriile creative fiind direct legate de drepturile de autor”, a declarat Schrotter, în conferinţă de presă.

Livia Ionaşcu, Intellectual Propriety Specialist în cadrul EUIPO, a transmis, prin intermediul organizatorilor RCW, că acest festival al industriilor creative de la Iaşi este cel mai mare eveniment de acest gen din România şi din Europa: „Formatul acestui eveniment dovedeşte şi pune în valoare spiritul creativ şi inovator românesc. În ultimii ani, România dă tonul creativ în Europa Centrală şi de Est, oferind minţi foarte talentate, care aduc o nouă notă de creativitate şi prospeţime”.

Potrivit organizatorilor, în cadrul RCW sunt 11 industrii creative: Film, Arte performative, Arte, Meşteşuguri, Design, Muzică, Arhitectură, Advertising, Modă, New Media, Gaming.

Romanian Creative Week 2023 este structurat pe şase piloni: Arts & Crafts, Content Creation, Creative Entrepreneurship, Design, Innovation & Digital, New Media.

În cele 10 zile ale RCW, vor fi organizate peste 100 de evenimente, semnate de nu mai puţin de 1.000 de creativi români şi străini. Vor fi expoziţii, show-uri de modă şi de arte vizuale, concerte, un festival de film şi unul de dans, conferinţe şi workshop-uri pe teme inovative, acestea fiind doar câteva dintre atracţiile ediţiei din acest an.

Una dintre surprizele RCW 2023 este prezenţa la Iaşi a unui număr impresionant de influenceri. Între aceştia: Roxana Voloşeniuc, Louis Florea, Lorena Vişan, Mimi, Cristina Almăşan, Maria Vigheciu, Maria Zvinca, Domnica Mărgescu, Ileana Badiu, Maurice Munteanu, Andreea Berecleanu.

Pe lista evenimentelor Romanian Creative Week 2023 este inclus, în perioada 26-28 mai, festivalul de modă Romanian Fashion Week, care va aduce la Iaşi zeci de designeri tineri şi consacraţi. Cele peste 50 de show-uri de modă se vor desfăşura în grădinile Palas, pe cel mai spectaculos catwalk din ţară.

Una dintre premierele RCW 2023 este HazarDance, desfăşurat în perioada 22-25 mai. Festivalul de dans include opt spectacole de dans contemporan, flamenco, teatru-dans şi street dance, dintre care şapte realizate de trupe româneşti şi unul de artişti spanioli – El Salto. O competiţie de street dance şi două ateliere de hip-hop vor completa HazarDance, festival curatoriat de Ştefan Lupu şi de Teodora Velescu.

Arts & Crafts vine cu 11 expoziţii care vor provoca imaginaţia publicului, găzduite de Palatul Culturii, Baia Turcească sau Palatul Braunstein.

Moldova Film Festival aduce opt filme artistice şi documentare premiate internaţional, precum şi invitaţi de excepţie: Sean Wang, regizorul documentarului A marable travelogue şi actorul de origine română Ştefan Gota, stabilit în Belgia, personajul principal din filmul Here.

De asemenea, în cadrul RCW va fi o săptămână de concerte, o tabără de creaţie muzicală şi o conferinţă pe teme din domeniul muzical în cadrul festivalului de muzică NeMO. Vor concerta, între alţii, Vama, Maidan, Blanco, GSA, Comann, Lia, Paulina, DJ CS84. În deschiderea concertului Vama, din 20 mai, va fi Vocea României Live, show în cadrul căruia vor urca pe scenă Winael Baldus şi Iulian Nunucă. Concertele vor fi organizate în Amfiteatrul Palas, dar şi în alte locaţii din Iaşi.

New Media, secţiunea curatoriată de Andrei Cozlac, dublu premiat de UNITER pentru video-mapping, vine în acest an cu zeci de instalaţii şi spectacole de arte vizuale, desfăşurate pe o axă impresionantă a Iaşului, între bulevardele Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Copou.

Creative Entrepreneurship vine în întâmpinarea antreprenorilor cu workshop-ul Becoming an Entrepreneur, proiectul Rezidenţa Antreprenorială şi cel mai mare târg de design vestimentar din România, Creative Collective.

O altă premieră este RCW HUB, care lărgeşte universul Romanian Creative Week printr-o serie de evenimente organizate de artişti din toată ţara şi incluse în calendarul RCW. Pe lista evenimentelor sunt Music Gallery, expoziţia organizată de echipa clujeană Jazz in The Park, expoziţiile „The Sin of Wonder” (realizată de Otilia Chitic, Titus Ivan, Bogdan Curteanu) şi INTEGRAT 2.1 by KSA (curator Ana-Sabina Drinceanu), dar şi proiectul arhitectural „Iaşul îşi deschide curţile” (organizat de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Iaşi), prin care curţile interioare a şase monumente istorice sau clădiri cu valoare arhitecturală prestigioasă din Iaşi vor fi îmbogăţite cu instalaţii spectaculoase. „Romanian Creative Week este o platformă care susţine artiştii inclusiv prin finanţare, nu doar prin expunere. Ne bucurăm să constatăm că, faţă de ediţiile precedente, numărul artiştilor ieşeni care participă la pilonul New Media a crescut exponenţial. Pentru New Media, RCW finanţează instalaţii ce vor fi incluse în circuitele expoziţionale naţionale, astfel că Iaşiul devine o reală platformă pentru artiştii acestei secţiuni. În cadrul Content Creation, un loc esenţial îl ocupă platforma de promovare a tinerelor talente muzicale, care în 2023 are un nume nou, New Music Oasis. Platforma capătă o nouă dimensiune odată cu succesul de azi al artiştilor ce au fost prezenţi pe scena RCW din ediţiile anterioare, precum Bruja şi Jean Gavril, care cântă în prezent pe scenele celor mai mari festivaluri din ţară”, a declarat Cătălin Alionte, directorul RCW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *