◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Director RSF: „Autoritățile bulgare nu au reușit să ia măsuri sistematice de îmbunătățire a libertății presei”

Mulți jurnaliști bulgari au remarcat noul clasament al renumitei organizații mondiale Reporteri fără frontiere, interesată de libertatea de exprimare și de viața jurnaliștilor în societățile represive, în care mass-media se află în mâinile unui cerc de oameni de afaceri legaţi direct de anumite cercuri politice. Organismul de presă bulgară OFFNews l-a întrebat pe directorul Reporteri fără frontiere pentru UE și Balcani, Pavol Szalai, care este situația de fapt. „Bulgaria nu se mai află pe penultimul loc în clasamentul UE, după ce a făcut schimb de poziții cu Malta, însă se află încă jos: pe ultimele locuri în UE. Îmbunătățirea scorului politic reflectă faptul că în cea mai mare parte a anului 2022, țara a fost guvernată de guvernul Petkov, care este în general văzut ca respectând libertatea presei și limitând încercările de a interfera cu aceasta. Anii lui Borissov au fost dezastruoși pentru jurnalismul din Bulgaria. În ciuda tendințelor pozitive pe care le-am menționat, autoritățile nu au reușit totuși să ia măsuri sistematice de îmbunătățire a libertății presei, iar jurnaliștii sunt adesea ținta atacurilor unor partide politice.

Progresul în ceea ce privește indicatorul juridic poate fi pus pe seama eforturilor de combatere a abuzului în cauzele judiciare din țară, așa cum a recomandat RSF în 2021, a a menționat directorul RSF, potrivit novinite.com. „O altă problemă este rolul inversat al unor procurori de rang înalt: în loc să protejeze jurnaliștii, au făcut presiuni asupra lor, după cum arată recentul caz al lui Dimitar Stoyanov, în care a fost amenințată confidențialitatea surselor”, a mai spus Szalai. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *