◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Rezidenții spanioli adoptă măsuri drastice împotriva turismului excesiv

Locuitorii din Insulele Canare plănuiesc greve ca semn de protest față de turismul excesiv. Rezidenții susțin că afluxul nesustenabil de vizitatori distruge viața în această parte a lumii. Un grup de activiști de pe insula Tenerife a plănuit chiar o grevă a foamei, maniestându-se astfel împotriva construirii a două noi hoteluri, relatează Euronews. Pe clădiri și pe o mașină închiriată au apărut graffiti care îndeamnă turiștii „să plece acasă”. Organizațiile de cetățeni revoltați intenționează să organizeze demonstrații pe 20 aprilie în Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote și La Palma, sub sloganul „Canarele au o limită”.

În 2023, arhipelagul a atras 14,1 milioane de vizitatori străini, un adevărat record.

Canarias Se Agota (Canaries Sold Out) intenționează să organizeze demonstrații pe 20 aprilie în Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote și La Palma sub sloganul „Canariile au o limită”. „Noi, pe aceste insule, am fost întotdeauna foarte primitori cu turiștii. Dar vrem un turism mai durabil. Tenerife este o insulă mică, cu resurse limitate. Drumurile sunt copleșite de trafic, este o urgență hidraulică și hotelurile sunt pline”, a declarat Ruben Zerpa, de la Canaries Sold Out. Iar Ivan Cerdena Molina, care ajută la organizarea protestelor, a declarat pentru publicația de știri locală The Olive Press că localnicii sunt forțați să doarmă în mașini și chiar în peșteri, deoarece locuințele sunt „vânate” de operatorii de turism. O altă organizație locală susține că insulele „se prăbușesc social și ecologic” sub presiunea turismului de masă. Un raport al Ecologiștilor în Acțiune a avertizat că aproape 34% din populația locală – aproape 800.000 de persoane – sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. „Este timpul să boicotăm, cu instrumentele pe care le avem la dispoziție, activitatea turistică ce ne alungă de pe pământul nostru”, au scris activiștii pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, în Barcelona, locuitorii cartierului La Salut au pus la cale… autoeliminarea de pe hărțile turistice. Potrivit The Guardian, atent la dorințele cetățenilor, Consiliul orașului a aranjat ca traseul autobuzului 116, mereu plin cu turiști care vizitau Parcul Güell, al lui Antoni Gaudí, să fie eliminat de pe hărțile Google și Apple. „Suntem uimiți că măsura a fost atât de eficientă”, afirmă César Sánchez, activist local.  (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *