Palatul Culturii din Ploiești, Sala de lectură ,,Nichita Stănescu” un spațiu cultural de referință (pus la dispoziție cu mare generozitate de Biblioteca județeană ,,Nicolae Iorga”) în viața cultural-artistică a Prahovei. Ora 17,oo, invitații, premianții participanți, dar și oameni cu notorietate, scriitori, ziariști și iubitori de Eminescu implicați în reușita de succes a Proiectului Cultural Internațional ,,Eminescu, un vis în așteptate”, ediția 2021-2022, inițiat și organizat de UZPR Filiala „Valeriu Braniște” și Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest” din Timișoara, în parteneriat cu UZPR, sunt prezenți la lansarea Antologiei „Eminescu, un vis în așteptare”, coordonatori Dumitru Buțoi și Grigore Mâinea, membri UZPR Timiș, o lucrare de anvergură europeană, cu peste 350 de pagini, coperți color, cerate, cu o grafică de excepție și ilustrată cu portrete eminesciene dăruite de marele maestru Ștefan Popa POPA` S.
În cuvântul de deschidere rostit de Claudius Dociu, președinte al Filialei UZPR Prahova, acesta a menționat rolul și implicarea UZPR în promovarea și susținerea unor evenimente care întregesc florilegiul de activități diverse și de impact la nivel național și nu numai, coordonat de UZPR, și, desigur, prezența în această Antologie a multor ziariști din țară cu diverse materiale despre viața, opera și, inevitabil, Eminescu, ziaristul.
Domnul Ion Machidon, invitat special, poet, publicist, director, editura și revista de cultură ,,Amurg sentimental”, în stilul său debordant a prezentat auditoriului o retrospectivă în timp a unui timp de efervescență culturală din anii 1980, dar a vorbit și despre supraviețuirea noastră, a celor implicați în fenomenul cultural-artistic post- revoluționar, care, prin eforturi personale, mai ținem în viață presa culturală print.
Despre Antologie a spus doar atât: „Este o bijuterie cu un titlu incitant și de reflecție profundă în care Eminescu nu există, el este peste tot în viața noastră, o închipuire frumoasă și-n somn un vis în așteptare, care să ne mai salveze din prea îndelungata contemplare a unor vremuri care nu ne aparțin”.
Elena Trifan, membru UZPR Filiala Prahova, un veritabil și autentic cercetător, reporter, fotograf, a felicitat autorii pentru realizarea acestei lucrări care necesită eforturi deosebite, amintindși faptul că Banatul participă și contribuie în derularea unor proiecte cu tematică diversă, cu impact național-european, inițiate de domnia sa în parteneriat cu UZPR.
Au mai rostit alocuțiuni doamna Lavinia Dumitrescu, șef secție, din partea Bibliotecii „Nicolae Iorga” și domnul Paul Mâinea, redactor și corespondent Zona Sud, pentru revistele „Jurnal Juridic” și „VIP Seniorii”, Timișoara.
Au recitat din creațiile proprii premianții Iulia Dragomir, Laura Isabelle Avramescu, Grațiela Avram, Ema Petrescu, Ionel Sima, Violeta Bobocea, Maria Magdalena Stan, Ramona Muller. Doamna Victoria Furcoiu, irezistibilă în interpretarea fabulelor cu morală de meditație profundă și ironie subtilă, a încheiat sub semnul armoniei și al optimismumului o întâlnire de suflet și iubire de cultura română și Eminescu. Mulțumim tuturor celor implicați în reușita acestui eveniment de excepție, găzduit de Biblioteca județeană,,Nicolae Iorga”, din Ploiești.
Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș
P.S. Patria aurului negru, ,,Prahova”, căreia și eu îi aparțin prin cei peste 40 de ani în slujba petrolului românesc prin activitate profesională, dar și prin cărțile scrise despre petroliștii din Timiș, Arad, Bihor, Teleorman, mă mai ,,ține” încă o zi, să-mi mai amintesc despre anii tinereții risipiți prin amintiri. Ce pot face decât să merg la Muzeul Petrolului, să-l (re)întâlnesc pe inginerul-petrolist Daniel Marius Mihu, poet și membru UZPR, să mai povestim de-ale ,,extracției” și, desigur, despre poezie și proiecte de viitor.
În centru orașului Ploiești, într-o locație reprezentativă pusă la dispoziție de Primărie, își desfășoară activitatea UAP Filiala Ploiești. La intrare, o doamnă destul de amabilă, ceea ce înseamnă că are vocație, îmi prezintă pe scurt; avem o Expoziție de grup, „Icoane”, care poate fi vizitată în perioada 6-19 aprilie 2023, expoziție care este dedicată Floriilor și Sărbătorilor Pascale. Abordează teme diverse de iconografie religioasă și se recomandă prin bogăția genurilor artistice ilustrate, din care am reținut: Îngerii care veghează, Îngerii din vis, Îngerul ocrotitor, autor Speranța Ștefănescu, Clopotnița ,autor Veniamin Camunschi și Sfânta treime, autor Ana Oprișoreanu.