◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Biserica din Austria

Aproximativ trei sferturi dintre austrieci sunt creștini, iar majoritatea covârșitoare a creștinilor sunt romano-catolici (Austria – Languages | Britannica); protestanții (în principal luterani) și creștinii ortodocși formează grupuri mai mici. Islamul are un număr mic de adepți, dar important, în principal în rândul populațiilor bosniace și turce. Populația evreiască din Viena, care a fost aproape distrusă între 1938 și 1945, a crescut constant de atunci, dar rămâne mică. Mai mult de o zecime din populație este atee.

„Der Sonntag”, ziarul Arhieiscopiei Vienei, are și ediție on-line (dersonntag.at). „Der Sonntag” publică noutăți din lumea Bisericii Catolice și a religiilor din Austria. Varietatea de subiecte variază de la cultură și știință, la probleme de viață, opinii și comentarii, până la sugestii de angajament și ajutor. „Der Sonntag” publică reportaje, interviuri și imagini pe care cititorii nu le vor găsi în alte media. „Der Sonntag” este un însoțitor prin toate fațetele vieții – în conformitate cu misiunea sa – „Timp pentru credința mea”. Am spicuit pentru dvs., stimate cititor, două probleme pezentate în „Der Sonntag”, edițiile din 24, respectiv, 22 martie 2023:

 

Ajutor pentru oamenii în nevoie

Pe 6 februarie 2023, zeci de mii de oameni au murit în zona de frontieră siriano-turcă. În timp ce ajutorul internațional a adus rapid ajutor în Turcia, a fost foarte dificil de ajuns în Siria. Sancțiunile împotriva Siriei fac aproape imposibilă trimiterea de bani sau provizii pentru ajutor. Pe 17 martie 2023, Conferința Episcopală Austriacă a dorit „să arunce o privire specială asupra Oamenilor nevoiași din Siria”: episcopii au atacat un subiect fierbinte – ajutorul pentru Siria pentru că circulația de mărfuri și bani în Siria este supusă sancțiunilor severe. Consiliul de administrație al fundației „Basket Community – Help for Syria”, al cărei protector este cardinalul Christoph Schönborn, luptă de ani de zile cu aceste dizabilități motivate politic. Aceste sancțiuni sunt menite să-l lovească pe Bashar al-Assad, pe care nu numai ziarul Bild îl numește „măcelarul Siriei”. De fapt, clasele conducătoare nu simt lipsurile nici după 11 ani de sancțiuni, ci oamenii simpli, mai ales creștinii.

Creștinii au fost principalele victime ale ISIS în războaiele civile din Siria și Irak, iar familiile creștine de astăzi nu pot supraviețui fără sprijin din străinătate. Prin urmare, cei care pot emigra pun o presiune asupra sistemului nostru de migrație. În schimb, ar fi mult mai prudent să ridicăm sancțiunile ineficiente împotriva lui Assad, cel puțin pentru perioada de reconstrucție post-cutremur. Se depun eforturi intense din partea cardinalului Christoph Schönborn, la nivel politic până la UE. De asemenea, nu trebuie să uităm că Bashar al-Assad aparține religiei alauite și a fost binevoitor față de Creștini.

O altă problemă este că marile organizații de ajutor, precum ONU, sunt nevoite să schimbe bani la cursul de schimb oficial al regimului, ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate din valoare se pierde. Cu ajutorul părintelui sirian Hanna Ghoneim, noi am construit o brutărie mare în Maaruneh, la nord de Damasc, și am pus-o în funcțiune în 2022. Cu sprijin larg, trimitem constant containere cu provizii de ajutor din Austria și Germania, care sunt distribuite celor mai săraci, la fața locului, printr-o rețea de parohii. Este nevoie urgentă de mult mai mulți bani și ajutoare. Situația este cu adevărat gravă…

 

Sprijinul acordat tineretului

În statisticile Bisericii din Austria se menționează cheltuielile sporite pentru lucrări de construcție și întreținere, dar, concomitent o mare grijă este acordată tinerilor din Biserică fiindcă, cui îi pasă de tineret îi pasă de viitor și de biserică (Was brauchen junge Menschen? – Der SONNTAG, 22 martie 2023). Modelul de urmat al adulților este esențial pentru munca pastorală a tinerilor și pentru că aceasta a fost întreruptă mult timp, munca pastorală cu copiii și tinerii a devenit atât de dificilă.

Provocarea specială este că nu există tineret, ci, medii și grupuri foarte diferite, fiecare cautând ceva diferit pentru a duce o viață de succes. Ceea ce au toți în comun este că au nevoie de atenție și de contacte personale, atât în viața reală, cât și pe internet. În viitor, pastorala tinerilor se va face în continuare prin Oameni, atât cu normă întreagă, cât și cu voluntari. Arhiepiscopia Vienei finanțează departamentul „Biserica tânără” și o parte a proiectului pentru tineret austriac „Gândește nou”, cu 32 de posturi cu normă întreagă. Ordine precum Salezienii lui Don Bosco fac o muncă excelentă pentru tineret.

Chiar mai importanți pentru tineri decât adulții sunt credincioșii tineri, care, în zilele noastre sunt deosebit de rari. Prin urmare, pastorala pentru tineret ar trebui gândită pe spații mai mari. Proiectele emblematice din Arhiepiscopia Vienei sunt târgul studențesc HOPE de la Votivkirche, privegherea tinerilor din Abația Heiligenkreuz și activități comune, precum „72 de ore fără compromis”, ale tinerilor catolici. Viitorul fiecărei slujiri pastorale, inclusiv slujirea pentru tineret, va fi mult mai voluntar pur și simplu pentru că sunt mai puține resurse disponibile. Acum parohiile noastre trebuie să fie pregătite pentru acest fenomen, abordat cu ajutorul oficialităților cu normă întreagă.

Edith Mihaela Dobrescu/ Institul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *