◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Autoritățile europene înăspresc pedepsele pentru proteste

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat intenția de a introduce amenzi usturătoare pentru persoanele care deteriorează monumente sau situri culturale.

Sancțiunile vizează activiștii care în ultimele săptămâni au recurs la astfel de gesture pentru a sublinia urgența abordării crizei climatice. Conform noii legi, astfel de acțiuni vor fi pedepsite cu amenzi cuprinse între 10.000 și 60.000 de euro. Aceasta se va adăuga la amenzile și pedepsele cu închisoarea existente pentru prejudiciu penal.

Ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, spune că amenzile vor fi folosite pentru a acoperi costurile de curățare a operelor afectate de astfel de acțiuni. Proiectul de lege vizează, de asemenea, vandalismul și activitățile antisociale desfășurate de turiști în Italia – acesta încă urmează să treacă prin Parlament, potrivit Euronews.

 

Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia…

Legi ca aceasta au fost criticate ca fiind o „armă de distragere a atenției în masă de la probleme mai urgente, precum criza energiei și a costului vieții. În toată Europa activiștii au blocat drumuri, țintesc monumente și au perturbat rafinăriile de petrol pentru a atrage atenția publicului asupra crizei climatice. Răspunsul legal a fost cel mai sever în Marea Britanie, care a mărit amenzile și pedepsele cu închisoarea pentru cei care distrug monumente publice. Prejudiciul mai mic de 5.000 de lire sterline (5.675 de euro) a fost anterior supus unei pedepse de maxim trei luni de închisoare. Acest lucru a fost ridicat acum la 10 ani. Marea Britanie a reprimat, de asemenea, protestele „perturbatoare”, dând poliției puteri mai largi de a le închide și de a aresta participanții. În unele incidente, protestatarii au fost reținuți timp de șase luni înainte de judecată, din cauza numărului de cazuri restante.

În Germania, militanții pentru schimbările climatice s-au confruntat și cu acuzații mai dure în ultimele luni. Autoritățile locale din München a interzis protestele perturbatoare în decembrie.

Miniștrii francezi i-au catalogat pe activiști drept „eco-teroriști” și au arestat mai multe persoane în timpul protestelor care au devenit violente luna trecută. Dar pedepsele maxime pentru activismul perturbator nu au fost întotdeauna pronunțate în Franța.

Șase protestatari care au blocat drumuri în timpul Turului Franței din 2022 au primit o amendă comună de 500 de euro, mai degrabă decât cei doi ani de închisoare.

În Belgia, protestatarii care au vizat pictura „Fata cu un cercel de perlă”, a lui Johannes Vermeer, în Țările de Jos, în octombrie, au fost condamnați la două luni de închisoare cu o lună cu suspendare.

Grupurile de protest desfășoară de obicei proteste pașnice, apoi escaladează dacă cererile lor nu sunt îndeplinite. Pe de altă arte, mulți oficiali au recunoscut rolul pe care l-au jucat activiștii în creșterea gradului de conștientizare cu privire la urgența crizei climatice. Secretarul general al ONU le-a acordat recent activiștilor un rol oficial de consiliere, după ce a desemnat șapte activiști din întreaga lume în Grupul consultativ pentru tineret al ONU. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *