Prima reuniune a celor opt autorităţi din Flancul Estic – EFAR8 – Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi România, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului în regim de videoconferinţă, a subliniat necesitatea „fortificării” procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei și acordându-se o atenţie deosebită situaţiei din Ucraina, informează CNA, printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Obiectivul principal al ERAF8 este de a întări Flancul Estic în ceea ce priveşte reglementarea domeniului audiovizual, asigurarea echilibrului informaţional şi protejarea rolului jurnaliştilor în contextul pluralismului media. „Statele membre din Flancul Estic împărtăşesc valori similare şi sunt vulnerabile prin provocări similare. Legislaţiile fiind asemănătoare, în virtutea apartenenţei la Uniunea Europeană, s-a considerat necesară fortificarea procesului decizional al instituţiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război, dar fără a afecta libertatea presei”, precizează CNA.
Statele participante au prezentat narativele şi măsurile întreprinse pentru a contracara manipularea în contextul conflictului din Ucraina şi a fost abordată tema procedurilor tehnice de retransmisie a radiodifuzorilor din statelor membre în Ucraina şi din Ucraina către teritoriile UE.
Participanţii au decis constituirea unui mecanism de lucru, bazat pe schimbul de bune practici, prin care statele membre să se informeze reciproc, din timp, cu privire la tematicile de manipulare şi dezinformare în contextul conflictului din Ucraina şi măsurile de contracarare a dezinformării.
La finalul reuniunii, România a propus organizarea, în luna septembrie, la Bucureşti, a celei de-a doua reuniuni, cu participarea fizică a reprezentanţilor statelor membre EFAR8.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roInstituțiile de reglementare în audiovizual din estul Europei strâng rândurile în fața „propagandei de război”
Articole recente
- Hărţuire, intimidare şi violenţă la niveluri record împotriva jurnaliștilor mexicani
- Secretarul de presă al președintelui Bulgariei, acuzat de intervenție în mass-media
- Hărțuirea jurnaliștilor, la ordinea zilei în Hong Kong
- Horațiu Mălăele et Bona Fortuna
- Globalizarea. Evoluția fenomenelor climatice îngrijorează întreaga omenire
- Comisia Europeană negociază schimbarea contractelor pentru vaccinuri anti-COVID-19
- Metavers, noua frontieră a speculațiilor imobiliare
- India continuă să aresteze jurnaliști
- Lupta pentru proști
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro