◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Topoloveni, Argeș.
Începe Festivalul
„Tita Bărbulescu”

În micuțul oraș argeșean Topoloveni din județul Argeș, va avea loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Concurs Național al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu”.

Manifestarea are loc timp de două zile, respectiv pe 11 și 12 aprilie, la Casa de Cultură „Preot Ion Ionescu” din localitate.

Amintim faptul că festivalul care poartă numele marii interprete de cântec popular, romanțe și cântece de petrecere Tita Bărbulescu, are loc în localitatea unde a văzut lumina zilei cunoscuta interpretă argeșeană.

Acesta își propune descoperirea și promovarea soliștilor vocali de muzică populară din România și Republica Moldova, introducerea în circuitul național de noi talente cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării.

Este al treilea an când festivalul se desfășoară fără prezența fizică a acesteia. 

Amintim că solista Tita Bărbulescu a decedat  pe 4 decembrie  2021, la vârsta de 85 de ani. Este înmormântată la Cimitirul Belu din București.  A fost căsătorită, dar nu are copii.

Până în anul 2020, când festivalul nu s-a mai putut organiza din cauza restricțiilor pandemice, solista argeșencă a fost prezentă la toate edițiile și a susținut recitaluri live cu orchestra.

Manifestarea este organizată de Primăria și Consiliul Local Topoloveni, Casa de Cultură „Pr. Ion Ionescu” Topoloveni, în parteneriat cu Centrul Cultural și Arte Județean Argeș.

Festivalul cuprinde un concurs de interpretare, festivitate de premiere și recitaluri extraordinare, susținute de consacrați ai genului.

Anul acesta, Marele Premiu este în valoare de 4.500 lei. Premiul I are valoare de 2.500 de lei, locul al II-lea, 2.000 și locul III- 1.500 lei. Se vor acorda două mențiuni și un premiu special, de câte 500 lei fiecare.

Intrarea  este liberă în ambele zile ale festivalului.

Tita Bărbulescu s-a născut în 1936 în Topoloveni, județul Argeș, într-o familie numeroasă. Învață să cânte de la tatăl său, Nicolae Bărbulescu, vestit lăutar al plaiurilor argeșene. Mai târziu, face parte din Corul Căminului Cultural Topoloveni-Călinești, unde participă la Concursul căminelor culturale pe țară obținând locul I ca solistă vocală în cadrul corului.

Este propusă pentru Școala Populară de Artă din București, unde ia primele lecții de canto, avându-i profesori pe Gheorghe Oancea și Ana Armășeșcu. Revine în Argeș și se angajează la Orchestra populară „Doina Argeșului” din Pitești, efectuând numeroase culegeri de folclor de la vechii lăutari argeșeni.

Primele imprimări la radio le face împreună cu Orchestra „Doina Argeșului”: „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești păn’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene” etc.

Între anii 1960-1962 se stabilește în București, fiind angajată la Teatrul „Ion Vasilescu”, iar mai apoi la „Doina Olteniei” din Craiova și „Flacăra Prahovei” din Ploiești.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreți și dirijori ai timpului, efectuând numeroase turnee în țară și în străinătate, cum ar fi: Bulgaria (cu Maria Tănase), Anglia, Spania, Austria, Turcia, Cehoslovacia etc. Dintre marii interpreți alături de care a cântat amintim: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Dan Moisescu, Alexandru Grozuță, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și mulți alții. Cele mai valoroase imprimări pe care le face sunt cu Orchestra Radio condusă de Victor Predescu, Ionel Budișteanu, Radu Voinescu și Paraschiv Oprea.

În activitatea sa artistică de peste 40 de ani, solista a interpretat peste 300 de cântece, imprimate la Radio și Electrecord, și a participat în peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri. A realizat peste 30 de discuri și casete audio, adunând pe acestea cântece din zona natală, romanțe și cântece de petrecere.

S-a stins din viață în ziua de 4 decembrie 2021. A fost înmormântată pe 7 decembrie 2021. Artista își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu, conform Wikipedia.

 

Text și foto: Constantin Pașol/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *