◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Media Freedom Rapid Response dezaprobă „valul de campanii de calomnie la adresa presei independente din Georgia”

Organizațiile partenere din cadrul Media Freedom Rapid Response (MFRR) își exprimă îngrijorarea cu privire la discreditarea unui proeminent jurnalist georgian de către Shalva Papuashvili, președintele Parlamentului Georgiei. Comentariile vin pe fondul unui val mai larg de campanii de calomnie împotriva presei independente din Georgia de către Papuashvili și alții.

Presa georgiană a raportat că Papuashvili l-a discreditat public pe Gela Mtivlishvili, editorul site-ului de știri online Mtis Ambebi, punându-și la îndoială acreditările ca jurnalist, în cursul unui interviu. În declarațiile adresate jurnaliștilor, Papuașvili a menționat o anchetă a lui Mtivlishvili cu privire la un dezastru natural în localitatea montană Shovi, în august 2023, în care 33 de persoane au fost ucise. În timpul unui comentariu lung asupra articolului, președintele Parlamentului Georgiei a susținut că piesa este „plină de minciuni” și face parte dintr-o „campanie de dezinformare”. El a pus la îndoială, de asemenea, baza pe care Mtivlishvili a fost selecționat pentru Premiul UE pentru Jurnalism 2023, un premiu acordat anual de Misiunea de Monitorizare a UE în Georgia, cerând să cunoască identitățile membrilor juriului care au selectat câștigătorii. Comentariile reflectă un efort al președintelui de a submina încrederea în Mtis Ambebi, Gela Mtivlishvili și în scena media independentă mai largă din Georgia, potrivit ecpmf.eu.

Acesta nu este primul incident de acest gen care îl implică pe Papuashvili. În septembrie 2023, acesta a scris o scrisoare de plângere către cel puțin o organizație donatoare care sprijină instituția de presă OC Media, în urma refuzului acestora de a publica un articol de opinie pe care îl scrisese.

Partenerii MFRR condamnă astfel de abordări, mai ales având în vedere poziția de rang înalt a lui Papuașvili în Parlamentul georgian.

Campaniile de dezinformare și discreditarea jurnaliştilor au reprezentat o ameninţare notabilă la adresa libertăţii presei în Georgia înainte de aceast incident, Coaliția pentru Advocacy Media din Georgia exprimându-și îngrijorarea că acestea devin „sistematice”.

Partenerii MFRR solicită autorităților georgiene să se asigure că mass-media din țară are voie să funcționeze liber, fără a primi comentarii derogatorii sau insultătoare din partea politicienilor. Acest lucru se aplică în special celor care ocupă poziții puternice, care au o responsabilitate suplimentară de a se abține de la atacurile personale asupra jurnaliștilor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *