◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Eveniment omagial.
„In Memoriam –
Constantin Brâncuși”, la Viena

Cu prilejul împlinirii a 67 ani de la trecerea în neființă a marelui sculptor român Constantin Brâncuși, în după-amiaza zilei de sâmbătă 16 martie a.c., la sediul Institutului Cultural Român din Viena a avut loc evenimentul dedicat marelui sculptor „In Memoriam – Constantin Brâncuși”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român din Viena, în parteneriat cu Centrul de Cercetare Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În prima parte a evenimentului deschis de doamna Andreea Dincă – director al ICR Viena, a fost prezentate, de către domnul  Adrian Bândea – managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, câteva detalii despre eveniment și un film despre activitatea centrului urmat de un alt film de prezentare  a municipiului Târgu Jiu și a Căii Eroilor realizat de Primăria Târgu Jiu. Evenimentul a continuat cu prezentarea de către cercetătorul Sorin Lory Buliga a filmului său de cercetare „Creatorul sculpturii moderne”, urmat de un alt film de prezentare „Ansamblul monumental de la Târgu Jiu” al cercetătoarei Doina Alecu.

Prima parte a evenimentului s-a încheiat cu lansarea volumului „Istoricul ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” al autorilor Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu și cu prezentarea domnului Cătălin Băncilă – președintele Fundației Maria pentru UNESCO despre Școala Internațională de Patrimoniu, Cultură și Artă ”Constantin Brâncuși”.

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică „Itinerarii vizuale”, expoziție dedicată artei contemporane românești şi promovării Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, înscriindu-se totodată în suita de manifestări dedicate comemorării a 67 de ani de la trecerea în eternitate a sculptorului Constantin Brâncuşi.

În expoziție sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici, membrii al Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România.  Artiștii plastici gorjeni care expun la Viena sunt: Mihai Țopescu, Gheorghe Plăveți, Valer Neag, Vasile Fuiorea, Dragoș Bădița, Constantin Dobrițescu, Armand Landh, Georgiana Brandt, Daniel Semenescu, Iliana Gheorghiu, Florin Gheorghiu, Romana Țopescu Trăistaru, Anca Maria –Stănciulescu, Andreea Medar, Mălina Ionescu, Bogdan Epure, Dragoș –Radu Trăistaru, Cristina Cioplea, Laurențiu Stoicu, Mariana Frătița, Cătălin Negrea, Dan Adrian Bândea, Ana Daria Ionescu Haidău, Constantin Semenov și Laura Semenov, curatorii expoziției fiind artiștii plastici Vasile Fuiorea, Mihai Țopescu, Armand Landh.

Reținem declarația președintelui Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România, conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, referitoare la această expoziție: ”Expoziția … prezentată publicului vienez este o sinteză din arealul artei gorjene, în contextul artelor vizuale contemporane, cuprinzând lucrări de pictură, grafică, sculptură, arte decorative, fotografie artistică şi noile medii de exprimare vizuală. Evenimentul expozițional se configurează ca o radiografie-segment a artei contemporane românești, cu particularitățile sale gorjene, ce cuprinde o varietate de abordări artistice şi stilistice, cu inserție în arta universală. Expoziția reprezintă o demonstrație culturală importantă pe care această breaslă de creatori contemporani dorește să o facă vizibilă la Viena, lucrările acestui grup evocând în general sau în particular acel filon specific culturii române, care se face simțit și în arta lui Constantin Brâncuși. Opera sculpturală fundamentală a lui Brâncuși de la Târgu Jiu este pentru majoritatea artiștilor expozanți o sursă inepuizabilă de inspirație și motivație a actului de creație, pentru acum dar și pentru viitor. Abordările artistice din această expoziţie reflectă, pe de o parte, viziuni actuale ale artei contemporane precum street-art, fotografie-montaj sau land-art, iar pe de altă parte sondări mai tradiționale, dar nu mai puțin interesante, în domeniul picturii, sculpturii sau textilelor.”

Vernisajul expoziției  a avut loc la galeria Institutului Cultural Român din Viena, în prezența celor trei curatori ai expoziției: Mihai Țopescu, Vasile Fuiorea și Landh Armand.

De menționat faptul că expoziția va fi deschisă publicului în perioada 16 martie – 12 aprilie 2024.

 

dr. Victor Troacă/ UZPR, Filiala „Jean Bărbulescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *