◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Cărți noi de jurnaliști mureșeni. Nichita Stănescu, „Întoarcerea lui Enghidu”, Editura Vatra veche 2024

Această nouă carte dedicată lui Nichita Stănescu poartă amprenta consecvenței unui program asumat de bună voie și nesilit de nimeni, pentru menținerea în actualitate a unui poet care a marcat poezia română, devenirea unei generații, care a marcat drumul meu în literatură, și în timpul vieții, dar și al eternității sale.

Să mai adaug că cel mai prețios premiu de poezie cu care au fost răsplătite căutările mele într-ale cuvântului este Marele Premiu la Festivalul Internațional de Poezie Nichita Stănescu, ediția din 2014.

Odată cu fondarea revistei Vatra veche, Nichita Stănescu a fost într-un statornic dialog cu cititorii acestei publicații, care au sporit mereu zestrea de lectură a operei sale, ori care au scos din adâncuri de cufere amintiri prețioase. Mai mult, în ultimii ani, la fiecare ediție a festivalului, a apărut un supliment al revistei Vatra veche dedicat în exclusivitate lui Nichita Stănescu, omul și opera.

Prin Nichita Stănescu, am devenit cumva și eu fiu al Ploieștiului, afiliere ratată în 1975, odată cu întâlnirea cu „Starea poeziei”, la o tonetă din oraș.

Dar, atât cât am putut, mi-am revendicat și eu apartenența la această geografie care a generat multă istorie… literară.

Întoarcerea lui Enghidu adună texte găzduite în paginile revistei Vatra veche, dar și articole inedite, realizate de colaboratori de toate vârstele și calibrele.

Textele sunt din aproape un deceniu din posteritatea lui Nichita Stănescu.

Am optat pentru această deschidere, tocmai pentru a demonstra că tentația descoperirii lui Nichita Stănescu nu ține nici de vârstă și nici de condiție.

Alături de lecturile critice s-au strâns noi mărturii ale întâlnirilor admirabile avute de-a lungul timpului de Nichita Stănescu cu oameni și locuri.

Punerea în pagină a articolelor despre Nichita Stănescu a fost pe mai multe paliere. Primul firește, cel biografic, urmat de cel al amintirilor cu/despre Nichita Stănescu și ultimul cuprinzând texte de receptare critică.

Am extras inițial o parte din articolele apărute la temă în revista Vatra veche, cuprinse în antologia Orizonturi și viziuni, 2023, și Printre întrebări, 2023. N-am epuizat însă materialele dedicate lui Nichita Stănescu, aodată cu Întoarcerea lui Enghidu, rămânând și pentru încă cel puțin un volum.

Ne-am alăturat astfel eforturilor de a menține în actualitate opera lui Nichita Stănescu, valorificând și oportunitățile unui festival care în cele 34 de ediții ale sale a fost reper al artei promovării poetului, dar și al solidarizării într-o lume literară tot mai complicată în mecanismele ei relaționale.

Reîntoarcerea lui Enghidu se vrea și un exercițiu de elogiere a ceea ce aprecia și Nichita Stănescu în Epopeea lui Ghilgameș, identificabil în paradigma prieteniei.

Se cuvine să împărtășesc cu cei care sunt antologați în acest volum bucuria regăsirii în vârtejul liricii nichitastănesciene, sentimentul că însoțindu-i opera la drum lung ne asigurăm și nouă parte din hrana spirituală a acesteia.

 

Nicolae Băciuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *