◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Statele care nu au transpus directiva drepturilor de autor, chemate în fața Curții de Justiție a UE

Comisia Europeană a emis 11 sesizări la Curtea de Justiție a UE, după ce șase state membre nu au transpus măsurile privind drepturile de autor în legislația națională.

În luna mai anul trecut au fost emise înștiințări oficiale de plângere către 13 țări europene, îndemnându-le să codifice în cadrele lor legislative naționale Directiva privind drepturile de autor și o altă inițiativă care se ocupă de drepturile de autor în contextul transmisiilor online de programe TV și radio.

Adoptată în 2019, Directiva privind drepturile de autor a inițiat reforma normelor UE privind drepturile de autor pentru a introduce protecții și dreptul la remunerație pentru editori și deținătorii de drepturi într-un mediu dominat de marile platforme online.

O directivă separată, adoptată în mod similar în 2019, se concentrează pe programele TV și radio și pe regulile privind retransmiterea acestora în întreaga UE.

Adoptarea noilor reguli privind drepturile de autor la nivel național a fost lentă. Doar Ungaria, Germania și Țările de Jos au transpus Directiva privind drepturile de autor până la termenul limită de 7 iunie 2021, Malta finalizând procesul la scurt timp după.

La 27 iunie 2021, Comisia a inițiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva celor 23 de state rămase, trimițându-le scrisori de punere în întârziere prin care le solicită detalii despre planurile lor de implementare a reformelor.

Cu toate acestea, până în mai 2022, transpunerea completă nu a fost încă realizată în multe capitale. Drept urmare, executivul UE a emis pentru 13 state – Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Grecia, Franța, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia –avize motivate, servind drept solicitări oficiale de conformare și avertisment privind posibile penalități. Destinatarelor li s-au acordat două luni pentru a lua măsuri pentru a-și remedia deficiențele, sesizarea CJUE fiind prezentată ca un potențial pas următor pentru Comisie în caz de inacțiune.

La aproape un an de la această ultimă inițiativă, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia au fost trimise la Curtea UE pentru că nu au notificat Comisiei transpunerea Directivei privind drepturile de autor.

Toate aceste state, cu excepția Danemarcei, au fost, de asemenea, chemate în instanță în cazuri separate pentru transpunerea incompletă a regulilor privind transmisiile TV și radio online. Aceste sesizări au venit ca parte a pachetului Comisiei privind încălcările din februarie 2023. Pe lângă transmiterea cauzelor către CJUE, Comisia are, de asemenea, competența de a cere Curții să impună sancțiuni financiare statelor.

Transpunerea lentă nu a fost singura controversă legată de Directiva privind drepturile de autor. Potrivit Euractiv, măsurile au provocat tensiuni semnificative între deținătorii de drepturi și principalii jucători digitali.

Această tensiune a devenit deosebit de evidentă în Franța, prima țară care a transpus măsurile care acoperă negocierile editor-platformă prin adoptarea în 2019 a unei legi care le-a permis editorilor de presă să solicite compensații pentru reutilizarea materialului lor de către platformele online.

Au urmat conflicte între publicații și mari companii de tehnologie, cum ar fi Google, care a fost amendată de autoritățile de reglementare franceze pentru că nu a negociat cu „bună-credință” cu editorii în privința remunerației.

Un alt punct conflictual al controversatei legi a drepturilor de autor este articolul 17, care face platformele răspunzătoare pentru materialul fără licență protejat prin drepturi de autor pe care le găzduiește, stârnind îngrijorări că acest lucru ar duce la utilizarea pe scară largă a mecanismelor automate de eliminare.

În aprilie 2022, după ce guvernul polonez a lansat un caz în care susținea că prevederea ar putea pune în pericol libertatea de exprimare prin eliminarea conținutului, CJUE a menținut articolul, considerând că directiva include protecții adecvate. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *