◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnalismul cetățenesc ține piept regimului militar din Myanmar

Reporterii profesioniști din Myanmar spun că munca lor este aproape imposibilă în condițiile restricțiilor acerbe impuse de conducerea militară. Acum, jurnaliștii cetățeni au pășit în prim-plan, lucrând adesea sub acoperire, pentru a evita arestările – sau mai rău, scrie VOA.

Shane, în vârstă de 27 de ani, este un inginer care și-a pierdut locul de muncă în criza economică de după lovitura de stat. El s-a alăturat protestelor anti-juntă cu mișcarea de nesupunere civilă – sau CDM – care a organizat inițial demonstrații de stradă, apoi a lansat greve succesive.

„Pasiunea mea este mai relevantă pentru meseria de jurnalist. De aceea m-am alăturat CDM, și se poate spune că atunci am devenit jurnalist cetățean”, spune Shane.

Shane a relatat despre unele dintre cele mai violente episoade ale armatei, inclusiv conflictul cu Forțele de Apărare Chin. „Cel mai rău lucru pe care a trebuit să-l relatez este că aproximativ 10 tineri au fost uciși într-o singură zi în bătălia de la Mindat. Nu obținem venituri făcând jurnalism cetățenesc, ci avem pasiune și entuziasm și mentalitatea că vom contribui cu tot ce putem pentru oamenii și regiunea noastră”, a spus Shane, care a ajutat reporterii de la instituțiile media locale, naționale și internaționale.

Nu se știe câți jurnaliști cetățeni fac muncă de informare a opiniei publice în Myanmar. Vidul pe care îl umplu, însă, este mare și se extinde. May, de 26 de ani, din statul Chin, s-a trezit în situații teribile în timp ce relata. Ea a devenit jurnalist cetățean înainte de lovitura de stat din 2018. „Am vrut să știu ceva mai întâi, așa că merg mereu să investighez ce s-a întâmplat și să le împărtășesc altora. Viața este cu adevărat diferită de alte vieți obișnuite. Mă ține trează, conștientă, alertă și activă în fiecare zi. Forțele juntei mi-au îndreptat un pistol în piept și mi-au spus: Dacă faci un pas, vei fi împușcată. Telefonul meu este adesea verificat de forțele juntei. Deși există încă o presiune militară în creștere, voi continua să fac jurnalism cetățenesc”, susține tânăra.

Potrivit Reporting ASEAN, un grup de monitorizare din Asia de Sud-Est, 121 de jurnalişti au fost arestaţi în Myanmar la 9 februarie 2022. Dintre aceştia, 47 rămân în arest, 16 au fost condamnaţi pentru diverse acuzaţii şi unul a murit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, numărul jurnaliştilor arestaţi în ultimele 12 luni este de 146. Inclusiv grupul de Facebook Detained Journalists Information Myanmar numără 23 de jurnaliști cetățeni, liber profesioniști sau foști jurnaliști reținuți și unul ucis. „Junta nu  vizează nu numai jurnaliştii care lucrează, ci îi țintește pe toţi cei care au contact cu organizaţiile media”, susține Thiri, fost jurnalist şi administrator al paginii de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *