◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Mihai Eminescu – poetul românilor de pretutindeni

15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale Române, este o ocazie pentru românii de pretutindeni de a celebra moştenirea culturală lăsată de Mihai Eminescu şi de a-şi aminti importanta poeziei sale pentru cultura românească şi universală.

„Vreme trece, vreme vine”… şi iată că sunt 174 ani de când pe cerul României a strălucit mereu o stea care a răsărit de la Ipoteşti, care nu se va stinge niciodată şi poate niciodată nu va răsări alta mai strălucitoare decât ea.

Astfel, duminică, 14 ianuarie 2024, ne-am adunat în miez de iarnă, la Biserica Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Prooroc Ilie din Surrey B.C., păstorită de PC Părintele Corneliu Dragomir, să omagiem cu pietate memoria Luceafărului poeziei româneşti, a celui mai strălucit meteor care a sclipit deasupra lumii cu două secole în urmă.

La această sărbătoare sufletească Biserica, împreună cu Consulatul General al României la Vancouver, a prezentat după Sfânta Liturghie, evenimentul „Mihai Eminescu, un moment de cultură şi spiritualitate românească – Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, organizat în prezenţa virtuală a Preasfinţitului Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.

În această zi de rememorare, cu adâncă trăire şi cinstire a marelui geniu Eminescu, am fost onoraţi de prezenţa domnului Consul General Rotaru Gabriel, împreună cu soţia, doamna Ștefana Rotaru, ministru plenipotenţiar şi consul. Pentru noua echipă consulară sosită la misiune la începutul acestui an, această zi a fost o primă întâlnire lărgită a oficialilor din România cu românii din comunitate.

Cu prilejul acestui eveniment, echipa diplomatică a Consulatului General al României la Vancouver s-a adresat participanţilor, invocând importanța marcării Zilei Culturii Naţionale în comunităţile româneşti din străinătate, ca moment emblematic pentru identitatea culturală românească.

Festivitatea a continuat cu un valoros moment artistic, care a unit voci cristaline de copii cu voci şlefuite ale părinţilor acestora, care a făcut să se adune în cuget şi simţiri toate generaţiile. Plini de emoţie, de inocență şi de puritate sufletească, copiii au recitat poezii cunoscute scrise de „poetul nepereche”, ale căror versuri au fost pe buzele românilor prezenţi la festivitate, ca leac de alinare a dorului de ţară. Corul bisericii, condus şi coordonat de prof. Radu Stana, a interpretat melodii pe versuri eminesciene: „O, rămâi”, „Codrule, codruțule”, „Mai am un singur dor”, „Pe lângă ploii fără soţ”, „Seara pe deal”, etc.  Vă mulţumim, domnule Radu Stana, pentru atmosfera veselă, dinamică, plină de viaţă, pentru efortul depus şi dăruirea cu care v-aţi implicat în reuşita acestui spectacol.

Festivitatea ocazionată de împlinirea a 174 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu a fost o bucurie pentru noi toţi, să ne putem uni şi să vibrăm alături de cel care ne-a îmbogăţit sufletele, ne-a îmbogăţit spiritele, ne-a îmbogăţit limba română, într-un cuvânt – Eminescu.

După minunatul spectacol oferit de creştinii bisericii a urmat depunerea unei coroane de flori, de către delegaţia consulară, la monumentul poetului, din grădina bisericii. PC Părintele Corneliu Dragomir a mulţumit echipei consulare pentru emoționantul moment, subliinind faptul că Eminescu „este prezent”, din 18 iunie 2022, nu numai în curtea bisericii, ci este în fiecare colţ de lume unde sunt prezenţi românii. „Îi suntem veşnic recunoscători Luceafărului poeziei romaneşti pentru faptul că aici, departe de ţară, ne ajută şi ne ispiră să păstrăm, să ne cultivăm identitatea noastră de credinţă şi de neam”, a spus Părintele, la încheierea ceremoniei.

După depunerea coroanei de flori la bustul lui Mihai Eminescu a urmat o masă festivă, cu bucate tradiţionale inspirate din poeziile eminesciene.

Gazda acestui eveniment, Părintele Corneliu Dragomir, merită toate mulţumirile pentru această iniţiativă, pentru dragostea de neam şi cultură românească, pentru ospitalitate şi pentru sufletul dăruit românilor.

În încheiere, cu umila mea părere, îl consider pe Eminescu cel mai de preţ dar pe care ni l-a dat vreodată literatura, o adevărată minune care nu durează „trei zile”, precum se spune despre orice minune, ci va dura veşnic, va rămâne mereu vie în sufletele noastre.  Apoi… consider că este datoria noastră, a tuturor românilor din ţară sau diaspora, să-i dăm lui Eminescu ce i se cuvinte: NEUITAREA!

 

Întru mulţi ani, Poet iubit,

Cu plecăciune-adâncă!

Icoana ta nu a murit,

Ne luminează încă.

 

Mereu actual, deci veşnic, Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!

 

 Dorina Cornelia Aldea

Vancouver

2 comentarii pentru “Mihai Eminescu – poetul românilor de pretutindeni

  1. Multumesc dnei Dorina C. Aldea pentru articolul dedicat sarbatoririi a 174 de ani de la nasterea marelui Poet National, Mihai Eminescu. PC Preot Paroh Cornel Dragomir prin imensa sa dragoste de tara unde s-a nascut, cu aleasa devotiune a pregatit un moment dedicat Poetului Mihai Eminescu. Acest eveniment a cuprins, in final, si recitarea poeziei Ce iti doresc eu tie, Dulce Romanie. Si toti romanii prezenti, in 15 ianuarie, la Biserica Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Proroc Ilie, au recitat, au aplaudat si,cred, ca si-au sters si lacrimi ce li s-au adunat in ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *