◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Maestrul Eugen Doga, membru de onoare al UZPR, în vizită la sediul Uniunii. Un compozitor genial alături de jurnaliști

La sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a fost sărbătoare – marele compozitor acad. Eugen Doga a umplut de lumină întâlnirile cu conducerea Uniunii și a revărsat din preaplinul personalității sale jurnaliștilor prezenți la eveniment.

Eugen Doga, membru de onoare al UZPR, este binecunoscut de milioane de oameni din întreaga lume. „Eu nu spun că fac mai bine decât alții, pur și simplu fac altfel”, mărturisește, cu o modestie care caracterizează doar oamenii mari, unul dintre cei mai importanți muzicieni contemporani. Și contemporanii îi prețuiesc enorma creație, care se întinde de la arta componistică pentru orchestră până la muzica de film. 

Eugen Doga este autor al unui mare număr de lucrări de o diversitate care îi atestă întinderea culturală. Maestrul este autor al mai multor compoziții originale, lucrări camerale și balet și a compus muzică pentru mai bine de 200 de filme, unele succese de marcă, prețuite generație după generație: Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, Șatra, Gingașa și tandra mea fiară, Ana Pavlova, Patul lui Procust etc.

Născut în Transnistria, consacrat în R. Moldova și apoi devenit universal printr-un talent unic și o muncă asiduă, Eugen Doga crede că orice societate ar trebui să dea întâietate valorilor culturale. Pentru meritele sale de excepție, maestrul Eugen Doga a fost decorat cu distincții de stat ale Republicii Moldova, inclusiv titlul de Maestru Emerit al Artei, „Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, „Scoica de Aur” pentru coloana sonoră a filmului Șatra.

În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2004 cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer. Maestrul a fost distins și cu Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA).

La data de 30 decembrie 1991, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Anul 2007 a fost declarat drept „Anul Eugen Doga” în R. Moldova, unde a mai primit Premiul de Stat, „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universal”, iar în România Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer. Și 2017 a fost declarat „Anul Eugen Doga” în R. Moldova, ca un omagiu adus aniversării a 80 de ani de viață ai marelui compozitor.

Uniunea Zariștilor Profesioniști din România a marcat în diverse moduri, de la promovări ale cărților scrise de compozitor până la evenimente care i-au fost dedicate, contribuția lui Eugen Doga la valorile românismului fără granițe, la arta muzicală mondială și la propagarea frumosului și binelui cu fiecare apariție publică. Uniunea este onorată de prezența în rândurile sale a unui artist de o asemenea anvergură, care a cucerit, prin puterea și valoarea operei sale, hotarele fizice și temporale.


Despre credința unui mare artist în vocația sa și în valorile universale, în interviul-eveniment acordat de maestrul Eugen Doga d-nei amb. Iuliana Gorea Costin, membru al Consiliului Director al UZPR, la TeleMoldova și care poate fi urmărit aici:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *