◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Numărul studenților din R. Moldova s-a înjumătățit, din cauza exodului tinerilor

Numărul studenților care urmează studiile universitare în Moldova a scăzut de la 128.000 la 59.600 în ultimii 15 ani, potrivit unui studiu prezentat de analistul economic Veaceaslav Ioniță, de la ONG-ul din Chișinău IDIS Viitorul. În 2019, numărul a scăzut și mai mult, la doar 56.000.

Potrivit lui Ioniţă, în 2006-2007 erau 39 de studenţi la mia de locuitori, ceea ce se reduce acum la 22,6 studenţi la mia de locuitori. „Scăderea bruscă a natalității și migrația continuă au dus la ceea ce nu avem astăzi”, a spus Ioniță.

În 2010, erau aproape 424.000 de tineri de vârstă universitară, cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani; acum, sunt doar 245.000, o scădere de aproape 50% în puțin mai mult de un deceniu.

Al doilea factor negativ „a fost fuga în masă a tinerilor în străinătate”. Analistul consideră că

pentru majoritatea celor 245.000 de tineri din Moldova cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, doar 146.000 sunt efectiv în țară – ceilalți 88.000 au plecat în străinătate; în fiecare an, 4.500 de tineri de vârstă universitară părăsesc țara.

În 2010, ponderea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani era de aproape 12% din populația totală. Astăzi, această pondere este de 6%. Până în 2025, ponderea ar putea fi de doar 5%. „Tinerii nu se mai văd prin sate. Populația în vârstă rămâne, dar tinerii nu mai vin acasă”, a spus Ioniță.

Dimitri Cernică, purtător de cuvânt al Asociației Studenților Europeni AEGEE-Chișinău, a declarat pentru BalkanInsight că tinerii studenți părăsesc Moldova pentru studii mai bune și oportunități de angajare: „Mulți studenți își doresc o diplomă europeană recunoscută, pe care universitățile noastre din Moldova nu o pot oferi. Mulți speră să studieze în străinătate pentru că, după absolvirea în străinătate, pot rămâne acolo și pot găsi un loc de muncă mai bine plătit, în comunitățile din țările mai dezvoltate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *