◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Castelul Corvinilor, locul umbrelor istoriei

Revista Live Science a publicat în decembrie 2018, un articol despre Castelul Corvinilor, Hunedoara, celebru pentru legendele cu Vlad Țepeș, din care s-a inspirat și scriitorul Bram Stoker, autorul romanului Dracula. În acest castel a fost închis Vlad Țepeș, după ce a fost capturat.

În articol se spune că au fost descoperite locații necunoscute cu ajutorul unui dispozitiv care funcționează pe baza unui radar performant.

Descoperirea a fost realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea Princeton.

Conform documentelor, la început, în secolul al XIV-lea, a fost construită o fortăreață, care în secolul al XV-lea a fost transformată într-un castel. Cu ajutorul unei tehnici performante, s-a descoperit o adevărată rețea de tuneluri și camere în subteranul castelului.

În Castelul Corvinilor, Vlad Țepeș a fost întemnițat într-un beci, timp de șapte ani. În anul 1969, celebra jurnalistă americană Aline Mosby scria un articol în urma unei vizite pe care o efectuase la castel. Jurnalista amintea despre o rețea de tuneluri, în care spiritul lui Vlad Țepeș bântuia, conform relatărilor localnicilor.

Castelul se ridică din prăpastie și este un loc al umbrelor. Vântul suflă rece printre metereze, iar prin ferestrele înalte și negre nu trece lumina, astfel descria Aline Mosby castelul.

Relația dintre Vlad Țepeș și familia Huniazilor este cunoscută în istorie. Vlad Dracul tatăl său, a fost omorât din ordinul lui Ioan de Hunedoara, iar fratele său, Mircea, a fost îngropat de viu de către boieri.

Soția lui Vlad Țepeș a fost verișoară cu Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara. Căsătoria a fost o alianță pentru a menține stabilitate în cele două țări.

Vlad Țepeș a fost arestat din ordinul lui Matei Corvin și este posibil să fi fost întemnițat la castel, înainte să fie mutat la Vișegrad, unde a ispășit o pedeapsă de 12 ani. Nicolae Cerișer, fost director al castelului, susține această teorie, bazându-se pe scrierile dintr-un manuscris slav în care se spune.

Craiul unguresc Matiaș a pornit cu oastea asupra lui Dracula și l-a prins viu, deoarece a fost predat de ai săi, din cauza răscoalei. Fostul domn a fost aruncat în temnița de la Vișegrad pe Dunăre, mai sus de Budin, unde a stat închis 12 ani.

Nici în temniță, Dracula nu s-a lăsat de obiceiul cel rău. Vâna șoareci și punea să i se cumpere din târg păsări pe care își satisfăcea pofta de a le chinui. După ce l-a scos din temniță, regele i-a dat o casă în Pesta.
În curtea locuinței lui a intrat un răufăcător. Unul dintre slujitorii săi, care a descoperit răufăcătorul, a fost omorât cu sânge rece de Țepeș.

Întrebat de Matei Corvin de ce a procedat astfel, Țepeș a spus că ar fi trebuit să fie anunțat de acest caz, el iertând răufăcătorul.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *