◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.09.2024

UNESCO a pregătit zeci de procurori indieni pentru urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor

UNESCO, în colaborare cu Guvernul din Karnataka și Biroul Directorului Procuraturii Publice, a organizat recent, în Bengaluru, un curs de formare de trei zile, pentru procurori, privind investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor și protecția libertății de exprimare.

Inițiativa a avut ca scop extinderea cunoștințelor procurorilor și jurnaliștilor în probleme legate de libertatea de exprimare și accesul la informații. Instruirea a implicat procuroriiși jurnaliști într-un dialog bazat pe principii legate de standardele internaționale privind libertatea de exprimare, accesul la informație și siguranța jurnaliștilor, potrivit unesco.org. „Libertatea de exprimare este un drept constituțional, așa cum este menționat la articolul 19 alineatul (1) litera (a) din Constituția Indiei. Prin intermediul jurnalistului, cetățenii își pot exercita drepturile fundamentale la libertatea de exprimare și informare. Prin urmare, protecția jurnaliștilor ar trebui să fie o preocupare primordială pentru procurori”, susține dr. M. A. Saleem IPS,  Director General al Poliției, CID, Infracțiuni Economice și Alte Unități Speciale, Bengaluru.

În timpul instruirii, procurorii și jurnaliștii s-au implicat într-o gamă largă de activități, care au condus la propunerea de recomandări axate pe protecția jurnaliștilor în timpuul exercitării profesiei, modificarea unui proiect de lege existent pentru mass-media, protecția surselor, necesitatea unui forum al jurnaliştilor și alte probleme.

Instruirea a fost condusă de un expert internațional, Simon Antony Clements de la Serviciul Procuraturii Coroanei din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Mehdi Benchelah Specialist principal UNESCO pentru statul de drept și libertatea de exprimare și șase experți indieni și s-a concentrat pe instrumentele internaționale care protejează libertatea de exprimare ca drept al omului, discursul urii, legi naționale, îndrumări pentru procurori în cazurile de infracțiuni împotriva jurnaliștilor și alte subiecte conexe. La formare au participat 38 de procurori și jurnaliști de investigație din diferite districte ale statului Karnataka, și unul din statul Kerala. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *