◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.09.2024

Oceanele urmează să devină mai zgomotoase cu șapte decibeli

Un studiu cu rezultate teribile, efectuat de oamenii de știință de la Institutul Regal de Cercetări Maritime din Țările de Jos,  dezvăluie că lumea subacvatică devine din ce în ce mai zgomotoasă din cauza efectelor schimbărilor climatice, care au un impact asupra vieții marine. „În unele locuri, până la sfârșitul acestui secol, sunetul navelor, de exemplu, va fi de cinci ori mai puternic. Acest lucru va interfera cu comportamentul multor specii de pești și mamifere marine”, spune cercetătorul Luca Possenti.

Această cercetare, desfășurată în colaborare cu Universitatea din Utrecht și Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată TNO, s-a bazat pe modelarea matematică și a explorat impactul diferitelor scenarii climatice evidențiate de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al Națiunilor Unite.

Datorită emisiilor continue de gaze cu efect de seră, apa de mare devine din ce în ce mai acidă și, pe lângă creșterea temperaturii, este de așteptat ca sunetul subacvatic să circule mai mult în majoritatea părților oceanelor lumii, în viitor. Curenții oceanici în schimbare joacă, de asemenea, un rol în acest fenomen. Studiul prezice o schimbare a straturilor de temperatură în nordul Oceanului Atlantic, din cauza unei scăderi probabile a rezervei de apă de suprafață mai caldă. Ca urmare, s-ar putea forma un „canal de sunet” separat în partea superioară a Atlanticului de Nord, acționând efectiv ca un tunel care transportă sunetele pe distanțe mai lungi. Într-un scenariu climatic moderat, se anticipează că acest lucru va duce la o creștere cu șapte decibeli a nivelului sunetului subacvatic în regiune, până la sfârșitul secolului. O creștere de șapte decibeli corespunde unei cantități de energie acustică de aproape cinci ori mai mare sub apă. În consecință, sunetele generate de traficul maritim și alte surse, cum ar fi tunurile cu aer comprimat utilizate în studiile seismice, se vor intensifica. În plus, o creștere așteptată a numărului de nave în oceane va contribui la creșterea globală a nivelului de zgomot subacvatic. Chiar și într-un scenariu climatic moderat, aceste schimbări ar putea avea efecte semnificative.

Possenti a subliniat că zgomotul intens generat de om ar afecta o gamă largă de vieți marine. „În absența unei bune vizibilități sub apă, peștii și, de asemenea, mamiferele marine comunică în principal prin sunete. Dacă peștii nu își mai aud prădătorii sau dacă balenele comunică mai greu între ele, acest lucru va afecta întregul ecosistem”, notează Possenti. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *