Expoziţia de fotografie „Îmi amintesc când am văzut”, realizată de fotoreporterul Lucian Tudose, s-a deschis la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, relatează AGERPRES.
Un eveniment desfăşurat sub semnul prieteniei, cum l-a caracterizat directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, vernisajul a prilejuit o întâlnire a autorului cu personalităţi ale vieţii politice, diplomatice, media sau universitare care au evocat activitatea lui Lucian Tudose.
Despre „profesorul Lucian Tudose şi cei 25 de ani împreună” a vorbit rectorul SNSPA, Remus Pricopie. „Unii îi spun Lucian, noi îi spunem profesorul Tudose, profesor pentru noi şi profesor pentru multe generaţii de studenţi, sute poate chiar mii în douăzeci şi ceva de ani. Şi cred că atunci când vorbeşti despre fotografie, de spaţiul social şi despre politică, este important să ai nu numai un fotograf profesionist, dar şi o persoană capabilă să înţeleagă semnificaţia momentului, semnificaţia politică a momentului, semnificaţie pe care cred că şi noi putem să o desprindem doar uitându-ne la aceste fotografii”, a spus Pricopie.
Remus Pricopie a anunţat că o nouă expoziţie a lui Lucian Tudose, „cu imagini specifice SNSPA”, va fi organizată la sediul acestei instituţii pe care o conduce.
La rândul său, gazetarul şi fostul om politic Octavian Ştireanu a caracterizat drept „o aventură spirituală şi profesională deopotrivă” decizia lui Lucian Tudose de a selecta o sută şi ceva de fotografii pentru expoziţia prezentată la MNŢR din peste două milioane de imagini, cât susţine că a realizat.
El a apreciat că prin „sobrietatea” lui, fotoreporterul „a onorat la superlativ” profesia aleasă. „Nu cred că există un criteriu care să satisfacă pe deplin cuprinsul unei asemenea activităţi profesionale. El a ales criteriul cronologic, poate cel mai sugestiv în privinţa evoluţiei sau involuţiei fiecăruia dintre noi şi a societăţii româneşti. În al doilea rând, e de remarcat faptul că domeniul fotografiei este unul seducător. Există fotografie despre cum răsare luna şi cum apune soarele, fotografie semănătoristă şi aşa mai departe. El a ales varianta cea mai austeră, cea mai sobră şi cea mai provocatoare dintre aceste domenii, preferând să rămână un cronicar în imagine al vieţii politice, vieţii publice şi vieţii sociale din societatea românească, un unicat din acest punct de vedere şi un test de rezistenţă şi anduranţă în timp a unei pasiuni pentru profesie”, a spus Ştireanu.
Foştii oameni politici Ioan Mircea Paşcu şi Florea Voinea, diplomatul Lilian Zamfiroiu, fost preşedinte al Institutului Cultural Român, Şerban Matei, directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale din Banca Naţională a României, politologul Vasile Secăreş, unii dintre ei regăsindu-se în vechi fotografii alb negru, s-au numărat printre cei care au depănat amintiri cu colegul sau cu prietenul Lucian Tudose. „Aş vrea să vă spun că nu a fost simplu să fac această expoziţie. A fost nevoie de timp, de răbdare, perseverenţă şi, bineînţeles, de multă pasiune. Am ezitat dacă să încep acest proiect. Poate vă veţi întreba de ce. Vă voi răspunde prin câteva cifre. În cei 42 de ani de activitate profesională am fost în delegaţii oficiale în peste 120 de deplasări externe, am participat la cele peste 20.000 de evenimente interne şi externe pe care le-am evidenţiat şi dintr-o evidenţă primară am realizat peste două milioane de fotografii. Şi, pentru că se lăuda cineva cu ocolul pământului, am făcut de trei ori ocolul pământului, atât cu preşedintele Iliescu, dar şi cu guvernatorul Mugur Isărescu, când a fost prim-ministru, şi cu Radu Vasile şi cu Florea Voinea, la Întâlnirea Tineretului din Republica Populară Chineză”, a mărturisit Lucian Tudose.
Expoziţia „Îmi amintesc când am văzut” îşi doreşte să recompună şi să prezinte o selecţie de fotografii realizate în perioada 1981 – 2023, sub forma unui proiect fotografic amplu, pentru a crea o punte de legătură între realitatea reporterului, văzută prin obiectivul fotografic, şi realitatea celor din jur, transformată în timp şi adusă în contemporan.
Cele 169 de imagini acoperă momente cheie din ultimele patru decenii: România în perioada 1981 – 1989, Revoluţia din decembrie 1989, evoluţia social-politică a României spre democraţie, drumul european al României – aderarea la NATO şi la UE, participarea la forumuri mondiale, vizite ale liderilor României în străinătate, artă populară, cultură, sport, diverse evenimente.
Lucian Tudose a fost fotoreporter al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 29 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Luni şi marţi este închis.
Preţul biletului de intrare este pentru adulţi 12 lei, pensionari – 6 lei, elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei.
Foto: zilesinopti.ro