◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

FIFA vizează zero emisii în 2040

Pe măsură ce liderii au promis aderarea țărilor lor la obiectivele climatice de diferite grade de rigurozitate la COP26 de la Glasgow, organismul internațional al fotbalului, FIFA, și-a propus un angajament ambițios de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2040. „FIFA a dezvoltat o strategie globală privind schimbările climatice… pentru a reduce emisiile cu 50% până în 2030 și a ajunge la zero net până în 2040”, anunță președintele FIFA, Gianni Infantino.

Un deputat al UE din grupul PPE de centru-dreapta, Tomasz Frankowski, a explicat că, alături de alte sporturi, „activitățile de fotbal generează emisii de gaze cu efect de seră, iar acestea trebuie reduse pentru a contribui la eforturile internaționale de atenuare a schimbărilor climatice”.

Strategia FIFA privind clima poate fi împărțită în patru piloni: educație, adaptare, reducere și investiții. FIFA intenționează să „educe forța de muncă mondială din fotbal cu privire la impactul climei și la soluțiile ecologice”, a explicat Infantino. Mai exact, organismul dorește să dezvolte și să implementeze un program de „alfabetizare climatic” pentru forța de muncă FIFA.

Asta ar însemna că cei 720 de angajați FIFA vor fi instruiți în domeniul climei prin instruire corporativă.

Asociația de fotbal își propune, de asemenea, să „adapteze reglementările și activitățile de fotbal pentru a fi mai rezistente la impactul actual și anticipat ale schimbărilor climatice”, a adăugat Infantino. Pentru a se adapta, FIFA va „elabora un plan de reducere și va defini obiective anuale bazate pe știință… pentru cele trei puncte fierbinți de emisii ale FIFA, și anume călătorii de afaceri, logistică și cazare”.

3,6 milioane tone de emisii la CM din Qatar

Pe de altă parte, europarlamentarul Frankowski a menționat că „trebuie să recunoaștem că este extrem de dificil să măsurați emisiile de gaze cu efect de seră ale fotbalului în ansamblu”.

Pe de altă parte, criticii susțin că FIFA este „ipocrită” să anunțe obiective climatice atât de ambițioase și, în același timp, să propună să se organizeze Cupa Mondială la doi ani ,în loc de patru, așa cum s-a întâmplat până acum, notează Euractiv.

FIFA a stabilit „standarde minime” pentru țările organizatoare, după cum a explicat Infantino – „o evaluare a impactului asupra mediului, sustenabilitatea stadioanelor în ceea ce privește modul în care sunt proiectate, construite și operate, precum și reducerea și reciclarea deșeurilor”, dar acestea nu par să abordeze principalele surse de emisii asociate cu Cupele Mondiale FIFA.

Numai călătoriile aeriene asociate cu Cupa Mondială din Qatar din 2022 vor provoca 1,8 milioane de tone de emisii echivalent CO2, în timp ce construcția locațiilor este estimată la 0,65 milioane de tone de emisii – în total, emisiile vor fi de 3,6 milioane de tone.

Și, deoarece multe dintre aceste emisii sunt situate în așa-numitele sectoare „greu de redus”, FIFA dorește să creeze un portofoliu de compensare și să achiziționeze credite de carbon, pe o bază anuală începând cu 2021. „FIFA își cumpără calea de a ieși din protecția climei folosind trucuri contabile. Procedând astfel, urmează același curs ca și în cazul drepturilor omului, lăsând responsabilitatea măsurilor efective împotriva acestui tip de exploatare în seama țărilor gazdă respective. FIFA ar trebui să se țină nu de compensații, ci de investiții directe în energie solară sau eoliană și să lege condițiile de desfășurare a Cupei Mondiale de performanța climatică a țărilor membre”, susține Michael Bloss, membru al Parlamentului European. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *