◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Poezie și proză, lansate
la Salonul Armonii de toamnă
al C.A.R.P. Galați

Poezia scrisă de către Veronica Popescu și proza Ancăi Jijie au adus laolaltă numeroși iubitori de carte, la Salonul cultural Armonii de toamnă al Casei de Ajutor reciproc a Pensionarilor din Galați.

Evenimentul a fost moderat, în data de 12.06.2024, de către profesorul Ghiță Nazare, care a prezentat invitaților activitatea literară a celor două autoare: Veronica Popescu, care se află la al patrulea volum de poezii (Am oprit o clipă gândul, Editura Boema Galați, 2024) și care mărturisește că scrie pentru că se simte în lumea ei) și Anca Marilena Jijie (artistă la Teatrul de păpuși, aflată la vârsta deplinei maturități), cu romanul de debut Fire de mister (Editura Ștef, Iași, 2024)

Georgeta Oană Muscă, referindu-se la volumul de poezii al poetei Veronica Popescu,  Am oprit o clipă gândul, susține că aceasta trimite instant spre meditație, spre senzația opririi gândului pentru a-și asculta tăcerea ca stare de beatitudine, de regăsire a sinelui, ca spațiu sacru în care vine din lume doar pentru a se întâlni cu ea și îi place să prelungească aceaste momente de înălțare spirituală, pentru că știe că tăcerea poartă straiele înțelepciunii și ale conectării cu divinul.

Universul liric al Veronicăi Popescu este alcătuit din tot ceea ce înseamnă: viața, moartea, dorul, timpul, iubirea, trădarea, visul, singurătatea, suferința, credința în Dumnezeu, bucuria de a  alerga desculță pe o câmpie cu flori sau prin viile roditoare, toate, împletite armonios, îndemnând la iubire (pentru că omul privat de iubire este ca o plantă care nu primește destulă apă), la iertare, transformând vulnerabilitatea în putere și trădarea în iertare, realizând că doar bătrânul timp rămâne veșnic tânăr: Numai timpul singuratic tânăr este, trece-ntruna,/ Ne ia zile fără număr, nu ne dă-napoi niciuna. (Numai timpul).

Veronica Popescu conștientizează că iubirea, liniștea și împăcarea există și pot fi găsite mult mai ușor doar pășind cu determinare și cu smerenie în pridvoarele credinței, alături de/împreună cu Dumnezeu, pentru că, dincolo de durere este Dumnezeu.

A mai afirmat Georgeta Oană-Muscă, că poezia Veronicăi este luminoasă și vindecătoare ca florile de mușețel, parfumată și liniștitoare ca florile de tei și, nu în ultimul rând, vie ca flacăra din petalele de mac și a recomandat cu căldură citirea volumului de poezii.

Tot referitor la acest volum de poezii, am ascultat și părerea poetei Luminița Potîrniche, conform căreia, toate poeziile lumii sunt gânduri ale unor oameni care au încercat să tezaurizeze efemerul. Particularizând, a apreciat că toate cărțite Veronicăi Popescu sunt restituiri de memorie personală sau colectivă, tot ceea ce a vrut să nu fie dat uitării, iar timpul nu poate fi oprit, poate fi doar recuperat, citind un vers inspirat de un timp iremediabil trecut, retrăind emoția care ne-a călăuzit în demersul scrisului.

Despre romanul Ancăi Jijie, Fire de mister, și-a exprimat părerea profesoara Ecaterina Păun, citind cartea cu ochiul celui care intră în personaj, care, fie că dansează pe o muzică stelară, fie iubește fără nimic pe celălalt taler, fie că se dăruiește ca-ntr-un roman de dragoste ce acum se scrie. Astfel, a putut constata că tema romanului nu e fantastică, deși are personaje fantastice, nu e de dragoste (…), nu e SF deși autoarea ne duce într-o lume ciudată, dar primitoare, dură, dar justificată aproape științific, cu plimbări în civilizații diferite, cu folosirea energiei sentimentelor. A remarcat, de asemenea, o suplețe în vorbire a autoarei, care luminează.

Prolifica scriitoare Cezarina Adamescu, referindu-se la aceeași autoare, este de părere că aceasta a realizat prin Fire de mister, un debut editorial de excepție, cartea fiind inedită, de interes și atractivă, rămânând fascinată lecturând-o, descoperind o carte care oferă o minifrescă a vieții multimiliardarilor lumii, fiind profund psihologică, spirituală, în care, inexplicabilul ia locul realului. O carte care zugrăvește  grandoarea, opulența, mirajul.

 

Conferențiar univ. dr. Cătălin Enică și-a putut face o idee făra a citi cele două cărți, din opiniile prezentate de către referenți, putând astfel să afirme că, deși diferite (poezie, cu vers clasic, vitalistă, feministă și proză), cele două volume prezentate sunt asemănătoare, exprimând aceleași lucururi, din punct de vedre vizionar: o mostră de vitalism, apropiată de natură, și-n acelasi timp o mărturisire către divinitate, natură, casă, ca loc primordial al axis mundi către care ne întoarcem, fie și numai spiritual.

În intervenția sa, Veronica Popescu a explicat că, prin volumul lansat, a oprit o clipă gândul, cartea fiind o multitudine de gânduri, culese, sau personale, pline de încărcătură emoțională, pline de frumos, sedimentate în memorie sau în freamătul inimii și, printr-o refulare artistică, așezate în versuri; versurile sunt plânsul inimii, strigătul durerii, dragostea neîmplinită, trădările, durerile și bucuriile acestei vieți trecătoare, muzica sufletelor sensibile.

Cealaltă autoare, Anca Jijie și-a scos la propriu pălăria în fața auditoriului și a transmis acestora câteva mesaje de dincolo de suflet.

Actorul Vlad Vasiliu a realizat împreună cu Anca Jijie un veritabil spectacol, prin interpretarea unui fragment din romanul lansat, iar Toader Buhăescu a adus buna dispoziție prin epigramele făcute ad-hoc.

La sfârșit, cele două autoare au primit diplome de excelență, pentru întreaga lor activitate profesională și scriitoricească, în numele C.A.R.P Galați, gazda activității culturale, redacției revistei Armonii de toamnă, Salonului cultural Armonii de toamnă al C.A.R.P. Galați, semnate de către vicepreședinte al C.A.R.P., economist Tinca Șerban și redactor-șef al revistei Armonii de toamnă, Ghiță Nazare.

 

Mioara Baciu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *