◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Jurnaliştii slovaci acuză
un „model orchestrat” de abuz – politicienii îi atacă verbal, susținătorii lor amplifică mesajele

A doua zi după ce prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împușcat, pe 15 mai, șefii a 27 de instituții de știri au condamnat atacul și le-au cerut politicienilor să nu divizeze în continuare societatea căutând vinovați. „La fel ca după uciderea colegului nostru Ján Kuciak și a logodnicei lui, Martina Kušnírová, suntem din nou la o răscruce. Acest act odios nu trebuie să declanșeze alte agresiuni, atacuri verbale și răzbunare… Cu toții trebuie să încercăm să dezamorsăm situația. În caz contrar, tensiunea și violența vor escalada”, au spus aceștia într-o declarație comună, făcând referire la uciderea lui Kuciak în 2018, probabil ca răzbunare pentru jurnalismul său anticorupție. Dar

în Slovacia, jurnaliştii au îndurat ani la rând atacuri verbale şi hărţuiri din partea întregului spectru politic, inclusiv sub administraţia pro-occidentală care a condus înainte ca Fico să revină la putere pentru a patra oară, în octombrie 2023.

Dar avertismentul editorilor pare să nu fi avut niciun efect.În timpul celei mai recente vizite a unei delegații a Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) în Slovacia, jurnaliștii și susținătorii libertății presei au descris atmosfera ca fiind „deprimantă”, „toxică” și „fără precedent”. Mai mulți au spus chiar că percep atentatul asupra vieții premierului ca un nou capitol în războiul guvernului împotriva mass-media.

Aproape imediat după tentativa de asasinat, membrii coaliției de guvernământ au pus atacul pe seama… jurnaliștilor, legându-l de acoperirea lor critică și au emis amenințări cu represalii. „ Tu, mass-media liberală, opoziția politică, ce ură ai răspândit împotriva lui Robert Fico”, a spus Ľuboš Blaha, vicepreședintele Parlamentului și membru al partidului Smer al lui Fico, care a folosit rețelele de socializare pentru a acuza presa de părtinire și pentru a denigra jurnaliştii. Andrej Danko, liderul partidului naționalist SNS, a întrebat reporterii: „Sunteți mulțumiți acum?” și a avertizat că a început un „război politic” și vor avea loc „schimbări în mass-media”.

 

Mediu precar pentru profesioniștii media

Mediul din Slovacia pentru presă a fost tot mai precar de la asasinarea lui Kuciak, din 2018, care a declanșat cele mai mari proteste din țară de la Revoluția de catifea din 1989. Manifestanții au cerut o anchetă asupra uciderii jurnalistului și alegeri, forțându-l pe atunci prim-ministrul Fico să demisioneze. În timp ce se afla în opoziție, Fico și-a intensificat retorica împotriva presei independente, față de care a fost mult timp agresiv în mod deschis, potrivit cpj.org.

În noiembrie, prim-ministrul a descris patru canale de top drept „dușmani” într-un videoclip de pe Facebook, iar biroul său a spus că nu va mai comunica cu acestea, din cauza „atitudinilor lor politice ostile”. Și în prima sa adresare video de la atac, Fico a dat vina pe „presa anti-guvernamentală”, a relatat BBC.

Jurnaliştii slovaci au declarat pentru CPJ că se tem că politicienii vor folosi atacul asupra lui Fico ca pretext pentru a trece la măsuri draconice și că se confruntă cu un „model orchestrat” de abuz, politicienii atacând verbal reporterii în public și online, iar susținătorii lor amplificând apoi mesajele pe rețelele de socializare. Mulți au considerat că retorica politică agresivă a fost mai rea decât înainte de uciderea lui Kuciak și mai mulți și-au exprimat temerile că astfel de insulte ar putea escalada cu ușurință în violență fizică din nou. În primele 100 de zile ale anului 2024, Centrul de Investigații al lui Ján Kuciak a înregistrat 20 de atacuri online împotriva jurnaliștilor – 11 dintre aceste incidente au avut loc după ce politicienii au făcut comentarii negative.„Politicienii nu numai că nu reușesc să condamne aceste atacuri asupra presei, dar contribuie din ce în ce mai mult la mediul ostil pentru jurnaliști. Nu suntem vizați doar de politicieni, ci și de susținătorii acestora, atât pe rețelele de socializare, cât și uneori și în persoană”, susține Lukáš Diko, șeful centrului.  (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *