◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Jurnalista chineză implicată în mișcarea #MeToo, acuzată de „incitare la subminarea puterii de stat”

Huang Xueqin, o jurnalistă de investigație chineză cunoscută pentru implicarea ei în mișcarea #MeToo, a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru „incitare la subminarea puterii de stat”, după aproape 1.000 de zile de detenție. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită eliberarea ei imediată.

Huang, o figură a #MeToo din China, a fost arestată în septembrie 2021, cu o zi înainte de plecarea ei la studii în Marea Britanie. Prezența masivă a poliției în împrejurimile instanței a împiedicat jurnaliștii și susținătorii să intre în sala de judecată.

Huang a fost judecată cu ușile închise pe 22 septembrie 2023, dar verdictul nu a fost anunțat la momentul respectiv. În timpul detenției, ea a fost supusă torturii, potrivit rsf.org. „Huang Xueqin servea doar interesul public, aruncând lumină asupra problemelor sociale și nu ar fi trebuit niciodată să fie reținută, ca să nu mai vorbim torturată sau condamnată la o pedeapsă de închisoarea atât de grea. Îndemnăm comunitatea internațională să exercite presiuni asupra autorităților chineze pentru a-i asigura eliberarea alături de toți ceilalți 118 jurnaliști și apărători ai libertății presei deținuți în țară”, susține Cédric Alviani, director al Biroului RSF Asia-Pacific.

China, cea mai mare închisoare din lume pentru jurnalişti şi apărători ai libertăţii presei, se află pe locul 172 din 180 de ţări în Indexul mondial al Libertăţii Presei 2024 elaborat de RSF. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *