◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Ziariști mureșeni, pe frontul culturii / Omagiu Poetului Nepereche

„Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”
Pe Dealul Comorii, la Mănăstirea „Sf. Mina” din Sărmașu, în data de 15 iunie 2021, au răsunat cântece în ritm de chitară, s-au recitat poezii, omagiu adus de iubitorii culturii, poetului Mihai Eminescu, plecat de 132 de ani spre luceferi, la data de 15 iunie 1889. Pe „Aleea Personalităților” din incinta Mănăstirii „Sf. Mina”, la loc de cinste se află sculptat bustul poetului Mihai Eminescu, lucrare a artistului plastic Ioan Astaluș. Ziua însorită și adierea lină a vântului, ne-a ținut isonul.
După intonarea Imnului de Stat al României, moderator Dinuca Burian l-a invitat pentru cuvântul de deschidere, pe Ec. Valer Botezan, primar al orașului Sărmașu, care și-a exprimat cu bucurie și emoție participarea la acest eveniment, lucru confirmat de cele trei recitatoare ale Grupului „Graiul Câmpiei”: Paula Deac, Olivia Cenan, Delia Lumperdean, care, în costume populare, cu buchete de flori pe brațe, au stârnit emoție recitând poemele „Poetului Nepereche”. Talentatele recitatoare, sunt pregătite de ani de zile de doamna Dinuca Burian, căreia i se datorează tot respectul și stima, pentru râvna de care dă dovadă, pregătind elevii în incinta bibliotecii, nu doar cu cântece și poezie, ci cu diferite activități cultural-educative, în care se implică sufletește. Mulțumirea, sunt rezultatele pozitive obținute pe toate planurile.
Domnul Nicolae Băciuț a făcut o trecere în revistă a vieții și operei poetului Mihai Eminescu, după care a susținut un recital liric, cu fragmente din poemele lui Eminescu, Grigore Vieru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu. Împreună cu copiii, a aranjat buchetele de flori la statuia poetului, spunând: „Dacă la anul voi veni la Sărmașu, chiar și singur, voi planta un tei, aici în curtea mănăstirii, lângă statuia poetului Eminescu, să ne fie de aducere aminte și înaltă prețuire”.
Preotul Protopop Nicolae Ghe. Șincan, a vorbit despre trecerea lui Eminescu prin Târgu-Mureș, lucru mai puțin știut de unii, a recitat și a avut o alocuțiune cu referire la marele poet.
Subsemnata am recitat poeme dedicate lui Eminescu din cartea de autor „Același rai”, mi-am exprimat bucuria pentru parteneriatul încheiat de Asociația Literară „Creneluri Sighișorene” cu Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu”, cât și continuitatea acestuia pe plan cultural. Au cântat cu chitara, muzică folk, Traian Comșa și Anda Voican-voce:„Sara pe deal”, „Mai am un singur dor”, etc., după care a recitat din creațiile personale, jurnalistul Vasile Luca.
A urmat un moment poetic suținut de eleve ale Liceului „Samuil Micu” din Sărmașu, Mara Orban și Gyorfi Bianca, pregătite de doamna profesor de Limba Română, Corina Brândaș. Emoția din glasul lor, ne-a bucurat, mai ales pentru faptul că recitând poemele lui Eminescu, fiecare stare este marcată ca fiind prezentă, am simțit că nu este un omagiu, ci o celebrare, a celui care ne-a lăsat o inegalabilă moștenire. Cosmin Adrian Sărmășan, profesor de muzică, s-a ocupat de sonorizare, de fotografie, a fost ca de fiecare dată, sprinten în aranjarea programului, care a decurs foarte frumos.
Doamna Caludia Vărzar și soțul, au pregătit invitaților o agapă la finalul evenimentului, care a început cu o rugăciune făcută în grup de elevii Liceului „Samuil Micu”, rugăciune susținută și de preotul Nicolae Ghe. Șincan, moment în care am împărtășit impresii alături de profesori și elevii care au finalizat anul școlar, cu rezultate bune. Aceeași mulțumire și bucurie și-a exprimat-o și doamna Viceprimar Trombitás Iolán, care prezentă la eveniment alături de domnul primar, a făcut aprecieri referitoare la interpretarea cântecelor de solista Anda Voican, la evenimentul per ansamblu și mulțumirea pentru colaborarea cu doamna bibliotecar Dinuca Burian.
Ospitalitatea la Sărmașu a fost mereu la standardele cele mai înalte, crema culturii aici se adună, în locul în care „ușa sufletului” este larg deschisă, le mulțumim pentru omenie lor și organizatorilor: Primăria Orașului Sărmașu, Bublioteca Orășenească „Liviu Rusu”, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș.
Dincolo de efervescenţa creată de opera şi de viaţa lui, în spatele geniului s-a ascuns omul, adevăratul Mihai Eminescu, cel care s-a lăsat cunoscut cu adevărat doar de apropiaţi. Printre lucrurile mai puţin cunoscute despre Eminescu se numără şi formula sa originală de salut, dar şi modul cum ştia să le răspundă prietenilor. Cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”
Gabriella Costescu/ UZPR, filiala Mureș- Harghita
 
Notă:
UZPR, filiala Mureș-Harghita a fost prezentă prin Nicolae Băciuț, Gheorghe Nicolae Șincan, Gabriella Costescu, Vasile Luca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *