◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Valorificarea datelor, de la vulnerabilitate la avantaj pentru jurnaliști

Ecosistemul de informații creează un nou vector pentru atacurile asupra jurnalismului: datele. Pe de altă parte, valorificarea datelor ar putea fi și cheia pentru a contracara aceste provocări.

Acesta a fost contextul unei mese rotunde organizate de Programul Internațional pentru Dezvoltarea Comunicării (IPDC) al UNESCO. Peste 25 de experți din ONG-uri, mediul academic, mass-media și sectorul tehnologic au discutat despre obținerea unei mai bune înțelegeri a intereselor și posibilităților în parteneriatele de date pentru siguranța jurnaliștilor și viabilitatea economică a presei independente.

Într-un mesaj video, președintele ambasadorului IPDC, Anna Brandt, a remarcat: „Luna viitoare va avea loc cea de-a 67-a întâlnire a Biroului. Vom fi foarte interesați să aflăm despre rezultatele schimbului de idei de astăzi, care sunt cu atât mai relevante în lumea actuală, bazată pe date”.

Evenimentul a urmat unor consultări ample la nivel mondial pentru cea de-a 10-a aniversare a Planului de acțiune al ONU și a problemei impunității. De asemenea, a continuat o serie de discuții organizate de IPDC despre viabilitatea mass-media și accesul la date, potrivit unesco.org.

Masa rotundă de la New York a luat în considerare atât siguranța jurnaliștilor, cât și viabilitatea media, explorând punctele comune și diferențele dintre cele două domenii.

În deliberările lor, participanții au analizat obstacolele și stimulentele pentru companiile de platformă de a partaja date, modul în care parteneriatele de date ar putea consolida activitatea mai largă a platformelor privind evaluarea impactului asupra drepturilor omului și strategiile de atenuare, importanța delimitării datelor, a salvării confidențialității, a securității și a atribuirii responsabilității legale.

A fost menționat The Chilling, un studiu privind siguranța online a jurnalistelor, coordonat de Centrul Internațional pentru Jurnalişti cu sprijinul UNESCO. Această cercetare demonstrează beneficiul combinării constatărilor calitative din interviuri și sondaje cu studii de caz de date mari, ilustrând potențialul de contribuții complementare care ar putea apărea din platformele care colaborează cu cercetătorii în materie de siguranță și schimbă date.

Având în vedere că multe instituții media au o capacitate limitată de analiză a datelor, un participant a sfătuit ca informațiile și datele agregate să fie partajate.

Transparența a fost evidențiată ca parte a activității continue a UNESCO și o componentă cheie a proiectului său de a dezvolta linii directoare pentru reglementarea platformelor. De asemenea, a fost subliniată relevanța subiectului pentru dezvoltarea Global Digital Compact al ONU și a Codului de conduită pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale, care va fi finalizat în 2024.

(redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *