◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Transparentizarea salariilor, efecte modeste

Legile care impun companiilor să afișeze intervale de salariu ajută la nivelarea diferențelor salariale în anumite moduri, dar specialiștii consderă că acesta este doar un prim pas pe direcția eiminării discriminări la locul de muncă. Potrivit BBC,  tot mai multe state și orașe din SUA au introdus legi menite să oblige companiile să fie mai transparente cu privire la salariile pe care le plătesc angajaților. Cele mai importante mișcări recente au avut loc în California și New York, care au semnat legislația privind transparența salariilor, ce obligă angajatorii să afișeze intervale de salariu în anunțurile de angajare.

Potrivit experților, legislația este concepută pentru a elimina diferențele de salarizare, în special pe criterii de gen și rasă, prevenind atât prejudecățile inconștiente, cât și discriminarea totală, care deformează compensația în favoarea anumitor grupuri. Discriminarea angajatorilor conduce la unele diferențe de remunerare. Experții spun că standardele de plată transparente pot ajuta la rezolvarea acestor probleme.

Acum, că au trecut câteva luni de la intrarea în vigoare a uneia dintre cele mai ample legislații, experții în resurse umane și angajații fac un bilanț al efectelor acesteia. Iar rezultatele sunt amestecate. În timp ce unele date arată că mulți angajați sunt reticenți în a aplica chiar și pentru locuri de muncă care nu includ intervale de salariu, mulți critici spun că legislația nu este suficient de puternică pentru a efectua o schimbare notabilă a discrepanțelor care sunt încă omniprezente în multe organizații. Unii spun că, deși angajatorii respectă în general litera legii, există, de asemenea, dovezi că mulți nu respectă spiritul acesteia. Acest lucru ridică întrebarea dacă – pe termen lung – legile bine intenționate privind transparența salariilor vor avea un efect notabil.

 

Schimbări în mentalitatea potențialilor angajați

Pe fondul schimbărilor legislative din SUA, majoritatea estimărilor spun că aproximativ o cincime din forța de muncă americană este acum acoperită de un fel de lege referitoare la transparența salariilor. Aceste legi au o esență similară, deși detaliile variază.

California, de exemplu, obligă acum ca angajatorii cu cel puțin 15 angajați să publice o scară de salarizare alături de orice anunț de angajare. Această lege cere, de asemenea, tuturor companiilor care angajează mai mult de 100 de oameni să trimită un raport anual de date privind salariile către Departamentul pentru Drepturile Civile din California, oferind o imagine a angajaților în funcție de rasă, etnie și sex, precum și rata medie de plată pe oră pentru fiecare grup.

Legea privind transparența salariilor din New York, care a intrat în vigoare la scurt timp dupăea din Calirnia, la finalul anului 2022, cere angajatorilor să dezvăluie compensația – sau intervalul de plată – în orice anunț pentru un loc de muncă, promovare sau oportunitate de transfer. Maryland cere, de asemenea, dezvăluirea salariilor pentru postările de locuri de muncă, la cerere; iar legile din Connecticut, Nevada și Rhode Island sunt concepute în mod similar, pentru a asigura că nivelurile de compensare sunt dezvăluite în timpul procesului de angajare. O serie de alte state u anunțat că vor avea legislații similare în curând. Unele date arată că, în urma acestor noi mandate, mulți angajați nu ar fi înclinați să aplice pentru un job dacă nu este disponibil un interval de salariu. Un sondaj din aprilie 2023 pe mai mult de 1.000 de americani de la ResumeLab, un site de consultanță pentru CV, a arătat că patru din cinci persoane au spus că ar fi puțin probabil să aplice pentru un loc de muncă dacă nu ar avea informații despre salariu.

 

„Mai este mult de făcut”

Atât cadrele universitare, cât și practicienii din domeniul juridic sunt sceptici cu privire la efectele extinse ale acestui tip de legislație. În principiu, legi ca acestea sunt un lucru bun, spun ei, dar în practică, dovezile că pot remedia în mod eficient diferențele de salarizare și pot elimina inechitatea încă nu se strâng.

Unul dintre principalele deficiențe ale multor legi de acest tip este că există lacune care pot fi exploatate relativ ușor. Legea din New York, de exemplu, se bazează pe „bună-credință” și obligă companiile să determine intervale pe baza celor mai bune estimări ale acestora. Dar nu există niciun mecanism care să verifice dacă ofertele finale se încadrează în intervalele furnizate inițial. Și aproape imediat după intrarea în vigoare a legilor din New York, unii lucrători au observat diferențe de interval de peste 100.000 dolari pe listările postate. De asemenea, companiile nu sunt obligate să enumere cifre exacte despre bonusuri sau capitaluri proprii, ceea ce modifică și calculul compensației și poate, de asemenea, să întărească părtinirile.

Acest tip de comportament indică faptul că mai este mult de făcut, spune Tom Spiggle, avocat cu sediul în Virginia: „Angajatorii care afișează intervale de salarii largi nu-i ajută pe viitorii angajați să știe cum să negocieze un salariu adecvat”.

În ansamblu, experții sunt de acord că, deși unele elemente ale legilor privind transparența salariilor sunt eficiente, ele sunt, în general, doar o parte a unei soluții mai ample de remediere a inechității la locul de muncă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *