◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Aniversare Ion Trancău, la 85 de ani. La mulți ani, domnule profesor!

Doamne, cum mai trece timpul peste trupul de rouă/ Ca o diligență de seară cu caii de fum/ Când pasărea de pradă cântă pe umărul stâng și cerul se despică în două/ Iluzii și resemnare e-n toate și nu există întorcere din drum!

 

Recent, am avut fericitul prilej de a prezenta la Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Tîrgu

Jiu volumul de poezie „Spitalul de îngeri”, editura Castrum de Thymes, Giroc-Timișoara 2023, o carte scrisă cu durere dintr-un univers de durere, într-un timp în care autorul a fost încătușat în tăcere și pacientul (ne)liniștit al spitalui „Dr. Burghele”, din București. O carte despre care au vorbit colegii de breaslă Adina Andrițoiu, Mirela Cocheci, Dorel Neamțu și scriitorul Ion M. Ungureanu din Țicleni-Gorj. Le mulțumesc pentru că mi-au fost alături și pentru cuvintele frumoase rostite. De asemeni, doamnei manager Maria Luiza Sandu și domnului Viorel Surdoiu, moderator al evenimentului.

Dar nu depre poezie mi-am propus să vorbesc, ci despre evenimentul de suflet, recunoștință și prețuire ce a urmat, dedicat cu generozitate domnului profesor și critic literar de notorietate în peisajul literar-cultural-artistic gorjean – și nu numai – ION TRANCĂU. la împlinirea a 85 de ani de viață, din care peste șase decenii în slujba comunității și a învățământului românesc. La care au fost prezenți elevi, studenți, profesori, colegi în număr impresionant, în ton cu personalitatea sa cotidiană și înțelepciunea de a fi dascăl.

Din broșura aniversară concepută de dr. Victor Troacă, președinte Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al.D. Șerban”, din care și sărbătoritul nostru face parte, redăm câteva date biografice și secvențe sentimentale ale foștilor colegi, colaboratori și prieteni dragi, relevante în a cunoaște și prețui activitatea de dascăl și OM al Cetății.  Ion Trancău s-a născut la 12 aprilie 1939, în satul Vlăduleni, județul Gorj, fiind al treilea copil din cei cinci ai lui Gheorghe și Floarea Trancău.

Urmează cursurile primare și elementare la școala din satul natal (1946-1953), apoi pe cele ale Liceului „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, al cărui absolvent devine în vara anului 1956. Pasionat de literatură, urmează cursurile Facultății de Filologie ale Universității din București (1957-1962) secția de Teorie, Critică literară și Folclor, la absolvirea căreia a fost declarat „diplomat universitar în teorie, critică literară și folclor”. Ca profesor de limba și literatura română, predă la diverse școli generale din județele Hunedoara și Gorj, Liceul industrial „Mașini Unelte” și Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, Colegiile Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Spiru Haret”, din Târgu Jiu.

Se retrage din activitatea curentă în anul 1999, dar continuă să trăiască în miezul fenomenului literar-publicistic printr-o implicare activă în diverse proiecte de creație, cultură și folclor.

Este membru al cenaclului „Columna” din 1979, redactor-publicist cu articole și eseuri de istorie și critică literară în reviste prestigioase ale vremii, „Tribuna”, din Cluj-Napoca, „Ramuri din Craiova”, „România literară”, „Portal Măiastra”, „Gorjeanul” ș.a.

Debutează editorial în anul 2011 la Editura Fundației „Constantin Brâncuși”, Târgu Jiu, prin publicarea volumului „Imixtiuni critice”, după care urmează o serie de alte 11 cărți, cronici, eseuri, recenzii, critică literară despre scriitori români din perioada anilor (1870-2020) ori scriitori cu origini gorjene, dintre care îi amintim pe Aurel Antonie, Ion Cepoi, Zenovie Cârlugea, Ion Pecie, Gelu Birău, Adrian Frățilă, Alex Gregora, Lazăr Popescu, Spiridon Popescu, Florian Saioc, Valentin Tașcu, Titu Rădoi, Vasile Ponea, Victoria Munteanu -Stolojanu ș.a.

Despre activitatea și opera domnului prof. Ion Trancău au scris personalități literare importante, cum ar fi: Nicolae Dragoș, Ioan Lascu, Paul Artzu, Gheorghe Gorun, Ioan Popescu-Brădiceni, Vasile Ponea, George Drăghescu, Lucia Pătrașcu ș.a.

Pentru activitatea sa de excepție pe tărâmul publicistic și editorial, prof. Ion Trancău a fost recompensat cu numeroase înscrisuri de onoare, diplome și premii: Premiul pentru debut editorial de critică literară, acordat de Atelierul Național de Poezie „Serile la Brădiceni” 2011; președintele juriului – domnul Gheorghe Grigurcu, Premiul pentru arghezologie cu volumul „Urmuz &Tudor Arghezi”, obținut la Festivalul de Literatură „Tudor Arghezi” 2013, președintele juriului, prof. dr. Ion Pop. Și alte distincții.

Mă bucur sincer că am participat la această sărbătoare de suflet și am adăugat și eu un strop de fericire, prin surpriza plăcută din revista de cultură „Luceafărul de Vest”, pe care i-am înmânat-o personal, împreună cu „Meritul Cultural” din partea Asociației Cultural-Umanitară ,,Luceafărul de Vest” Timișoara, organizatoare, sub egida UZPR, a Proiectului Cultural Internațional „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2023.

Închei cu optimismul și starea de spirit a poetului, scriitor și jurnalist Nicolae Dragoș: „Primește, așadar urarea La mulți ani! drag coleg și prețuit prieten (…) și rogu-te să n-ai nimic împotrivă dacă la centenar va fi posibil să o reînnoiesc!”.

 

Dumitru Buțoi / UZPR Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *