◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Omagiu muzical

După gala de proiecție în premieră a filmului, la Teatrul Nottara, la care a luat parte, între alții, acad. Răzvan Theodorescu, cineva a exclamat: ”Bine că se mai  fac în țara asta și lucruri de bun gust și respect față de artă adevărată!”.

Cît se poate de justă observația, cu atît mai mult cu cît această remarcabilă realizare cinematografică a fost una din puținele prin care s-a cinstit cum se cuvine ”anul cultural Constantin Brîncuși”.

”Omagiu lui Brîncuși, pe Calea Eroilor” este de fapt un poem cinematografic cu Sergiu Cioiu (regizor, interpret, scenarist, narator), cu muzica și versurile lui Alexandru Mandy.

Proiectul a fost inițiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (președinte Doru Dinu Glăvan), fiind susținut de Centrul de cercetare, documentare și promovare Constantin Brîncuși din Tîrgu-Jiu în cadrul programului ”Paradigme brîncușiene” (2020), precum și, firește, de Primăria municipiului Tîrgu-Jiu, o implicare deosebită avînd consilierul Ovidiu Popescu.

Sergiu Cioiu recită, dă viață comentariilor între diversele secvențe ale filmului și, se înțelege, cîntă cu fervoare de actor-interpret cele trei creații, muzică și versuri, ale lui Alexandru Mandy: ”Masa tăcerii”, ”Poarta sărutului”, ”Coloana infinitului”, cu filmări alternative de pe scenă și de lîngă celebrele opere brîncușiene.

Un film de Alexandru Andrieș, tînărul cineast semnînd montajul și imaginea (filmările cu drona sînt absolut impresionante), în timp ce etalonajul și sunetul îi revin lui Victor Panfilov; producători executivi: Adina Andrițoiu și Maria Mitrache Bokor, cea din urmă trup și suflet alături de acest proiect încă din faza inițială.

Scenaristul Sergiu Cioiu, protagonist al acestui film muzical-omagiu, a apelat, în coloana sonoră, și la prelucrări din folclorul local – ”Au plecat olteni la coasă” și ”Doină oltenească”.

După cum se știe, compozitorul și poetul Alexandru Mandy s-a născut la Craiova, fiind îndrăgostit de opera lui Brîncuși, celor trei monumente emblematice dedicîndu-le cîntecele înregistrate la radio de Sergiu Cioiu în urmă cu 50 de ani.

Întrebat, la premieră, despre felul cum crede că se va integra filmul în peisajul cinematografic contemporan, dominat de experimentalism, protagonistul peliculei a răspuns simplu: ”Sper să placă iubitorilor de CÂNTEC și de poveste, dar și celor care vor înțelege că a omagia arta lui Brîncuși înseamnă a fi devotat credinței sale, doinei oltenești, a simți materia, a te contopi cu ea, a curge în piatră ca apa Jiului”.

Cu această ocazie, la Tîrgu-Jiu a avut loc un minunat spectacol intitulat ”Sergiu Cioiu – la Poarta Sărutului cu Maia Morgenstern”. Repertoriul ales de Cioiu a inclus numai cîntece de Alexandru Mandy, compozitorul-poet care a semnat și tripticul brîncușian din film.

Așa cum a spus la microfon protagonistul, crezul lui Mandy a fost același ca al lui Brîncuși – dragostea de viață, de muzică, de zbor, bucuria de a primi prieteni în atelierul său, căutînd esența în toate creațiile sale.

Melodiile din acest amplu recital au fost ”Cred”, ”Cîntecul vîntului”, ”Facerea lumii”, ”Pămîntul”, ”Îți mulțumesc”, ”Glasul tău”, fiecare din ele încadrate de cîte o strofă din ”Venise vremea”, piesa ce a încheiat recitalul Cioiu.

Maia Morgenstern a recitat, cu talentu-i binecunoscut, două texte sensibile dintr-un volum al lui Miron Manega, dar a și cîntat emoționant – reală surpriză și bucurie! – cu farmec și dramatism de șansonetistă.

Piesa aleasă, legată de dragostea dintre Brîncuși și Maria Tănase (cîntăreață evocată în melodia ”Glasul tău”), a fost ”Cine iubește și lasă”. Iar la final marea actriță l-a dublat pe Sergiu Cioiu, dizînd cu harul său rar melodia ”Poarta sărutului” de Alexandru Mandy.

Concertul a fost transmis în direct la TVR Craiova, formația de acompaniament fiind și ea la mare înălțime: Vlad Crețu – chitară, vocal, Liuben Gordievski – claviaturi, Adrian Flautistu – contrabas, Claudiu Purcărin – baterie.

Octavian URSULESCU / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *