◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Măsuri simple şi eficiente contra coronavirusului

În condiţiile actualei pandemii cu coronavirus, să fii sănătos înseamnă să poţi să eviţi contaminarea cu acesta.

Unde încep măsurile cele mai eficiente de combatere a coronavirusului? În jurul fiecăruia, la orice pas,cu cele mai obişnuite locuri, care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, care nu pot fi nominalizate în lege. Ele reprezintă lumea fiecărei persoane în parte, care fac parte din viaţă. O soluţie a unei persoane este o soluţie a tuturor, se aplică oriunde, face parte din binele social. În lipsa interesului și a acţiunii fiecărui cetăţean pentru combaterea coronavirusului, acolo unde el locuieşte, trăieşte, munceşte, va aştepta degeaba să treacă instituirea stării de urgență: aceasta nu va trece. Pentru combaterea coronavirusului este necesar ca fiecare cetăţean să acţioneze eficient chiar în acele locuri mici, neînsemnate la prima vedere, aproape de casă, de locul de muncă și oriunde se mişcă.
Instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, începând cu 16 iulie 2020, necesită luarea unor măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă și imediată şi din partea fiecărui cetăţean pentru prevenirea contaminării și a răspândirii
coronavirusului.

În acest articol este prezentată o măsură foarte simplă, deosebit de eficientă și care este la îndemâna fiecărui cetăţean pentru prevenirea contaminării și a răspândirii coronavirusului.

Procedura este următoarea:

  1. Se ia o bucată de lavetă cât mai absorbantă(spre exemplu, de prosop flauşat), fiind suficientă și cu o suprafaţă de circa 8 – 10 centimetrii pătraţi.
  2. Aceasta se umezeşte într-o soluţie cu dezinfectant care să aibă și efect virucid, de combatere a viruşilor. Pe ambalajul unora dintre dezinfectanţi este menţionat chiar coronavirusul.[1]
  3. Această lavetă se păstrează, în buzunar sau în geantă, într-o pungă de plastic cât mai bine învelită pentru a asigura etanşeitatea (păstrarea umezelii).
  4. Cu această lavetă se şterg mâinile după atingerea oricărei suprafeţe cu risc de contaminare cu coronavirus.
  5. Spre deosebire de obişnuitele „şerveţele umede”, care trebuie aruncate după prima folosire (din cauză că nu conţin dezinfectantul specific), lavetele cu dezinfectant se pot folosi de mai multe ori în cadrul unor deplasări.
  6. Ajuns acasă, dacă laveta respectivă a fost folosită de mai multe ori, sau s-a uscat (s-a evaporat dezinfectantul), aceasta se poate spăla, iar după uscare se poate îmbiba din nou cu dezinfectant și folosi din nou.

În cazul în care o persoană (1) fie trebuie să plece de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, (2) fie în deplasările pe care le face, chiar și în numai câteva ore, vine în contact cu un număr mare de suprafeţe cu risc de contaminare cu coronavirus, ceea ce face ca, și într-un caz și în altul, laveta să-și piardă din substanţă (din efectul virucid), o asemenea persoană poate să-și ia o sticluţă cu soluţie cu dezinfectantpe care să o folosească pentru reîmprospătarea lavetei.

  1. Trebuie folosiţi numai dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Foarte important este a se reţine faptul că „spirtul medicinal” nu are efect biocid, de combatere a coronavirusului.
  2. Mai pe înţelesul omului de rând, prezint și următoare explicație.

Să considerăm că am atins cu mâna (fie și pe un centimetru pătrat, sau chiar și mai puţin) o suprafaţă plină (pătată) cu ulei industrial.

Dacă vom şterge această pată de pe mână cu un „şerveţel umed” obisnuit, nu numai că nu se va lua vopseaua de pe mână, dar chiar mai mult se va împrăştia.

Dacă vom şterge această pată de pe mână cu o „lavetă umezită cu diluant”, vopseaua va dispărea de pe mână (mâna rămânând curată).

După folosire, închisă bine această lavetă, ea se poate folosi, cu efect maxim, de mai multe ori atâta timp cât aceasta mai păstrează diluant în ea.

În cazul în care o persoană ştie că va veni în contact cu un număr mare de suprafeţe pline cu ulei, ceea ce face ca laveta să-și piardă din diluant, o asemenea persoană poate să-și ia o sticluţă cu diluant pe care să o folosească pentru reîmprospătarea lavetei, respectiv pentru folosirea acesteia într-un număr mult mai mare de cazuri.

Printr-o asemenea măsură, care este foarte simplă, deosebit de eficientă și care este la îndemâna fiecărui cetăţean, un număr foarte, foarte mare de persoane pot preveni contaminarea și răspândirea coronavirusului prin contactul cu diferite suprafeţe.

[1] Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină de urgenţă pentru luarea celor mai drastice măsuri contra publicităţii mincinoase la toate produsele care privesc prevenirea contaminării și a răspândirii coronavirusului.

     Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcriţa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *