◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

La Toplița, lansare de carte. Ilie Șandru, „Vremuri și destine”

La Toplița, la Sala de Consiliu a Primăriei, marți, 19 martie 2019, ora 17,00, se vor afla lucruri noi despre „Vremuri și destine”, ediția a doua a cărții scriitorului toplițean Ilie Șandru, apărută la Editura Vatra veche.
Despre carte vor vorbi Nicolae Băciuț, Gheorghe Nicolae Șincan și Viorica Lazăr.
Manifestarea, desfășurată sub egida UZPR,  (Ilie Șandru, Nicolae Băciuț și Gheorghe Nicolae Șincan sunt membrii UZPR) filiala Mureș-Harghita, e organizată de Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Toplița și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș.
*
Deosebit de bogată este activitatea publicistică a profesorului Ilie Șandru, cuprinzând mii de articole. Ziaristica lui Ilie Șandru „este una de tranșeu”, cum scria cineva, pentru că s-a luat de piept, cum se spune, cu toți cei care, într-un fel sau altul, au atentat și atentează la unitatea și integritatea României.  Zecile de studii de istorie, literatură, istorie bisericească, etnografie și sociologiei în revistele din sud-estului transilvan: SangidavaAngvstiaActa CarpaticaAnuarul Arhivelor MureșeneVatra VecheCuvântul liber, Curierul de TransilvaniaASTRA – Buzăul ArdeleanColocviile de la Nicula cât și în alte publicații din țară precum:  Familia română din Baia Mare, Steaua, din Cluj-Napoca, Credința străbună din Alba Iulia, Transilvania din Sibiu, Valori perene, din Roman, Națiunea, Totuşi iubirea, Flacăra, Vremea, România Mare, Tricolorul, Românul, Ţara Noastră, Adevărul, din București. Unele dintre acestea se regăsesc în cele cinci volume de publicistică pe care le-a editat de-a lungul vremii.
Nu mai puțin bogată și valoroasă este activitatea lui Ilie Șandru ca scriitor, scriind și publicând în perioada 1995-2018 23 de volume, între care stau la loc de frunte cele șase romane, din care cinci sunt romane istorice. În ele autorul „rememorează istoria românilor până la 1918, o istorie tragică… Prin Ilie Șandru romanul istoric românesc revine în actualitate”. Titlurile lor: „Binecuvântată a fost clipa…” (2002), „peste hotarele timpului” (2013), „Așa a fost să fie…” (2015), „Ani de zbucium” (2016), „Destine după… destine” (2017). Acestora li se daugă volumul „Eroica îndârjire” – Evocare romanțată a eroismului românesc, la Centenarul Marii Uniri.
Activitățile culturale, scriitoricești, publicistice şi ştiinţifice au fost și sunt puse în valoare și de apartenența sa, în calitate de lider sau membru activ, la diferitelor organizații culturale, civice sau profesionale cum ar fi: preşedinte al Fundaţiei culturale „MIRON CRISTEA” din Topliţa; membru al Despărţământului ASTRA Covasna – Harghita; membru al Fudației culturale „Vasile Netea” din Tg. Mureş, filiala „Virtus Romana Rediviva” din Monor (judeţul Bistriţa-Năsăud); membru fondator al Ligii Scriitorilor, filiala Târgu Mureș; membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, preşedinte executiv al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în perioada 17 noiembrie 2012 – 31 mai 2014, și membru al Consiliului Director de la înființarea sa până în prezent.
De-a lungul timpului, pentru prodigioasa sa activitate, profesorul, publicistul și scriitorul, Ilie Șandru, a fost distins cu numeroase diplome, titluri și ordine dintre care enumerăm câteva: în anul 1998, Diploma aniversară a Uniunii „Vatra Românească”; în 2000, Diploma de Onoare şi titlul de Membru de Onoare al Uniunii Naţionale a Cadrelor militare şi de rezervă; în 2004, Ordinul Meritul pentru Învăţământ” în gradul de Cavaler; în 2005, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață și a peste o jumătate de veac de activitate puse în slujba comunității, Consiliul Local Topliţa i-a conferit onorantul titlu de ,,Cetăţean de Onoare” al municipiului Topliţa; tot în 2005; în 2006, Diploma de Onoare şi titlul de Membru onorific al Despărţământului Astra „Fraţii Popeea” din Săcele ,,pentru chemarea demnităţii şi curajul asumat întru apărarea identităţii românilor harghiteni”, în 2008 Placheta de Onoare a Prefecturii judeţului Harghita, cu ocazia Zilei Naţionale a României; în 2011, Diploma de Onoare a Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita și Diploma şi Medalia „Asociaţiunea ASTRA – 150  de ani” (1861-2011),  Diploma de Excelenţă  a publicaţiei NATIUNEA – continuite pentru neam şi ţară și Diploma de Exelenţă a Bibliotecii Municipale „B.P.Haşdeu” din Chișinău; în 2013 Grupul de Cercetare ,,Ioan I. Russu” pentru sud-estul Transilvaniei, i-a acordat prof. Ilie Șandru „Premiul Ioan I. Russu” și Diploma de Excelență „pentru activitatea de cercetare cu privire la istoria și devenirea românilor din Covasna și Harghita”. În ultimii cinci ani panoplia de distincții a profesorului Șandru s-a îmbogățit cu peste 20 de diplome de excelență și de onoare precum și cu premiul literar „Teiul de aur” acordat de Editura Geea din Botoșani în anul 2016, Crucea „Sf. Ilie” a Episcopiei Covasnei și Harghitei și placheta „O sută de personalități” acordată de Primăria municipiului Toplița cu prilejul Centenarului Marii Uniri.
Vasile Stancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *