◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Lansarea festivă a Programului de lectură „Chișinăul citește”

În mod tradiţional, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău a lansat ediția a XX-a a Programului de lectură „Chișinăul citește”. Graţie faptului că a fost o dată rotundă, gazdele au pregătit un scenariu mai complex cu alură festivă, pe lângă autorii cărţilor propuse pentru lectură şi susţinătorii acestora, au fost invitaţi şi actori îndrăgiţi pentru momente de recital, iar duetul violonistul Marin Bunea şi acordionistul Alexandru Marcus au destins publicul cu minunate clipe muzicale.

Mai întâi moderatoarea evenimentului, dr.Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, a arătat care sunt cele trei cărţi şi autorii lor, pe care anticipat un juriu competent le-a selectat pentru ediţia aniversară, acestea fiind „Întâmplări cu tâlc”, de Cristina Bujor, la categoria copii; „Montana”, de Alexandru Popescu, la categoria tineri şi „Patimile după Iov”, de Val Butnaru, la categoria adulți. Programul are drept scop nobil de a promova lectura şi de a încuraja şi orienta comunitatea chișinăuiană de cititori către valorile literare autohtone. La început Programul de lectură era intitulat „Chișinăul citește o carte”, pentru a creşte numărul de cititori organizatorii au extins numărul de cărţi de la un singur volum la trei, astfel cuprinzând cele trei categorii de utilizatori nominalizate mai sus. Impactul a fost cel aşteptat. De exemplu, anul trecut în cadrul programului s-au desfăşurat, în toate filialele, circa 200 de activităţi, fiind antrenaţi 5.000 de cititori.

Prima carte „Întâmplări cu tâlc”, scoasă recent la Editura „Epigraf”, a fost prezentată  de scriitorul Dumitru Crudu, care a menţionat că cel mai tare l-a impresionat faptul că naraţiunea este trecută prin viziunea pesonajelor animale, fiind sigur că dacă acestea ar vorbi cu adevăratelea, ar face-o anume aşa cum a văzut autoarea, de asemenea, i-au plăcut jocurile de cuvinte, felicitând autoarea, îndemnând micii cititori şi părinţii acestora să citească cartea. Moderatoarea în context a amintit că la un Salon de Carte pentru Copii Cristina Bujor s-a învrednicit de un premiu din partea BM. Autoarea a mulţumit pentru includerea cărţii sale în programul de lectură şi pentru faptul că a fost comparată cu marele scriitor Spiridon Vangheli, spunând totodată că „Întâmplări cu tâlc” se adresează ambelor părţi – atât copiilor, cât şi părinţilor, mulţumind mult Bibliotecii Municipale pentru brandul „Chișinăul citește”. Eu n-am fost îndemnată de nimeni să citesc, mi-a plăcut lectura din fragedă copilărie, chit că am avut în casa părintească la dispoziţie o bibliotecă bogată, a conchis autoarea. Gabriela Lungu, actriță, directorul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” din sectorul Ciocana al Chişinăului, a citit cu plăcere cartea, apreciind-o ca pe una de succes şi dat citirii expresive un fragment din cartea dată.

În continuare dr. Mariana Harjevschi, în prezenţa on-line a autorului Alexandru Popescu, a remarcat că romanul „Montana” este cartea cea mai bună pentru adolescenţi, ea fiind analizată de Maria Pilchin, care a evidenţiat momentele cheie. Este o carte unde vedem istoria durută a unei familii, dar şi la general a întregii Basarabii. O carte de debut reuşit. Vlad Ropot, actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, după lectura publică a unui fragment din roman, şi-a exprimat încrederea că acesta va avea priză la cititori şi v-a îndemna prietenii şi cunoscuţii să-l  caute la bibliotecă şi în librării. Autorul, vădit emoţionat, a mulţumit pentru onoarea de a fi inclus în Programul de lectură „Chișinăul citește”, a salutat buna iniţiativă a cititului împreună, spunând că deseori face acest lucru cu  multă plăcere din ambele părţi cu fiica sa de nouă ani. Autorul a mai adăugat: Sper să am inspiraţie să continuu. Mă bucur că adolescenţii şi maturii vor citi această carte. Am lucrat zece ani în jurnalism. Am trăit în Tiraspol şi Bender până la 18 ani. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura „Arc”, aducându-mi contribuţia şi eu la designul coperţii.

Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, prezentă în cadrul ediției a XX-a a Programului de lectură „Chișinăul citește” a ţinut să sublinieze în succinta sa comunicare: Biblioteca este foarte importantă pentru Chişinău. În 20 de ani Chişinăul a citit mult, a citit cărţi bune. Şi noi vom lectura împreună în cadrul Programului de lectură. Avem multe proiecte comune, care fac să aducă cititorul în bibliotecă. Prin carte bună putem atrage cititorii în bibliotecă pentru a feri tinerii de capcanele periculoase ale spaţiului virtual. Mulţumim tare mult. Ne propunem să edităm cinci monografii despre Chişinău, iar de la 1 septembrie viitor să introducem o disciplină nouă „Chişinăul meu drag”.

În răspuns, la rându-i, directorul general a mulţumit doamnei Cutasevici pentru mesaj şi prezenţă, exprmându-şi speranţa că străduinţa în comun va conduce neaparat la devenirea Chişinăului într-un Oraş al Cărţii.

Ultima carte, „Patimile după Iov”, în prezenţa autorului Val Butnaru, a fost „disecată” de criticul Eugen Lungu, care a declarat că a fost impresionat de acest roman, având din start două surprize: a văzut la Biblioteca Municipală un public select, competent şi a doua surpriză că a descoperit că în Programul de lectură „Chișinăul citește” , ediţia a XX-a, sunt incluse două cărţi ale Editurii „Arc”, prima a lui Alexandru Popescu, fiind unul din cei mai buni debutanţi şi a doua a lui Val Butnaru. Ambele cărţi le-a citit cu plăcere. Consideră foarte bine structurat romanul„Patimile după Iov”, care începe de la Unirea Principatelor, trece prin cele două răpiri ale Basarabiei, cele două războaie mondiale şi se încheie cu anii nouăzeci. Despre Val Butnaru criticul literar a mai spus că acesta în prezent scrie o nouă carte despre literatură, nu are încă un titlu definit, iar dânsul are pe masa de „citire” un alt roman foarte complicat de acelaşi autor, intitulat „Spinoza”. Nicolae Jelescu, actor, director artistic al Teatrului Poetic „Alexei Mateevici”, mulţumind autorului pentru romanul care l-a ţinut aproape până n-a sfârşit lectura, pentru lecţia de istorie oferită, a prezentat o înregistrare cu un fragment din acesta. Val Butnaru a exprimat recunoştinţă echipei de la Editura „Arc”, echipei de la Biblioteca Municipală şi cititorilor care au reuşit să citească romanul, îndemnându-i şi pe alţii la lectură.

Am citit şi eu ambele romane, consider că alegerea lor a fost una reuşită, cărţile vor fi înţelese şi pe placul multor cititori, îndemn doritorii de a-şi completa biblioteca personală să nu eziteze la procurarea acestora, fie din librării, fie direct de la Editura „Arc”.

Pe final, moderatoarea a îndemnat asistenţa să vină şi la alte evenimente ale Bibliotecii Municipale, aferente Programului de lectură „Chișinăul citește” sau în afara lui, la alte proiecte, la fel de incitante.

Ar merita ca iubitorii de carte să cunoască faptul că Programul de lectură „Chișinăul citește” se va desfășura în toate cele 27 de filialele ale BM, în perioada februarie – noiembrie 2023, unde vor avea loc întâlniri cu autorii volumelor incluse în program, prezentări de carte, lecturi publice, discuții-dezbateri, sesiuni foto și de autografe. Ediţia curentă se va încheia cu o conferinţă de totalizare, unde vor fi desemnaţi „Cititorii anului”.

Programul de lectură „Chișinăul citește” este unul din cele mai îndrăgite și longevive programe culturale  la nivel municipal, care dezvoltă gustul lecturi şi cunoaşterea în profunzime a celor mai bune lucrări din literatura română contemporană  a R. Moldova. Prima ediţie s-a desfăşurat in anul 2004, fiind pusă în dezbateri  cartea ”Mi-i dor să vă spun” de Iurie Colesnic.

După cum am menţionat şi în alte rânduri, pe poziția de vârf a topului celor mai citite cărți din cadrul Programului de lectură „Chişinăul citeşte”  rămâne a fi romanul „Tema pentru acasă” a regretatului Nicolae Dabija Grație promovării, dar și valorii, romanul a fost tradus în multe limbi de circulație internațională, fiind citit și apreciat și de cititori din Franța, Italia, Ucraina, Japonia, China, Rusia, SUA etc.

Raia ROGAC / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *