◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Inteligența artificială pe piața muncii. Între pierderile de joburi și strategiile companiilor

ChatGPT este doar cea mai recentă tehnologie care alimentează îngrijorările că va șterge locurile de muncă a milioane de lucrători, fie că sunt în publicitate, lucrători de pe Wall Street, agenți de vânzări, scriitori de coduri informatice.  În timp ce mulți experți ai forței de muncă spun că temerile că ChatGPT și alte tehnologii de inteligență artificială (AI) vor duce la creșterea vertiginoasă a șomajului sunt exagerate, o altă variațiune pe această temă a rămas în spatele dezbaterilor: IA va extinde inegalitatea deja uriașă a veniturilor și a bogăției, prin crearea unei noi val de miliardari ai tehnologiei.

La fel ca multe tehnologii revoluționare de dinainte, AI va elimina locuri de muncă – în fond, așa s-a întâmplat, de pildă, când tractoarele au intrat în agricultură…. Dar, așa cum a fost cazul în trecut, susțin experții, AI va compensa probabil o mare parte din acest lucru, stimulând crearea de noi locuri de muncă, pe lângă îmbunătățirea multora existente. Marea întrebare, potrivit The Guardian, este: ce fel de locuri de muncă?

 „AI va șterge o mulțime de locuri de muncă actuale, așa cum s-a întâmplat cu toate tehnologiile anterioare. Dar nu am niciun motiv să cred că inteligența artificială și roboții nu vor continua să schimbe combinația de locuri de muncă. Întrebarea este: schimbarea mixului de locuri de muncă va exacerba inegalitățile existente? Va crește AI atât de mult productivitatea încât chiar dacă înlocuiește o mulțime de locuri de muncă, creează altele noi și ridică nivelul de trai?”, detaliază Lawrence Katz, economist la Harvard.

Anu Madgavkar, care conduce cercetarea pieței muncii la McKinsey Global Institute, arată că unul din patru lucrători din SUA va lucre cu mai multă tehnologie avansată adoptată la locul de muncă – estimările arată că aproximativ 60% dintre companii urmăresc proiecte legate de AI: „Deci, într-un fel sau altul, oamenii vor trebui să învețe să lucreze cu AI”.

În timp ce rundele anterioare de automatizare au afectat cel mai mult locurile de muncă din fabrică, Madgavkar a spus că AI va afecta cel mai mult locurile de muncă în zona „gulerelor albe”: „Noua tehnologie se îndreaptă din ce în ce mai mult spre munca de birou și spre serviciile pentru clienți”, a spus ea.

 

Substituire sau susținere?

Experții forței de muncă pun multe întrebări despre inteligența artificială: va înlocui mulți lucrători din centrele de apel sau doar îi va face pe acești angajați mai productivi, furnizându-le rapid informațiile necesare în timp ce vorbesc cu clienții? Îi va înlocui pe radiologi datorită capacității sale de a citi scanările cancerului sau îi va ajuta pe radiologi, permițându-le să se concentreze pe probleme mai complicate și nuanțate în interpretarea scanărilor? Va putea AI să înlocuiască unii jurnaliști scriind povești despre jocurile de baseball sau despre suișurile și coborâșurile zilnice de pe Wall Street?

Unii experți ai forței de muncă spun că inteligența artificială și alte tehnologii noi vor afecta mai mult locurile de muncă de nivel mediu decât locurile de muncă mai puțin plătite și cu intensitate fizică. Madgavkar susține, de pildă, că va fi greu pentru inteligența artificială sau pentru roboți să facă meseria de îngrijitori. În domeniul serviciilor alimentare, noile tehnologii ar putea fi capabile să preia comenzile clienților, dar nu vor exista mulți roboți mici care aduc mâncarea la o anumită masă.

La firmele de avocatură, AI ar putea elimina locurile de muncă ale unor avocați, putând pregăti primele proiecte de contracte de afaceri. Dar le-ar putea permite, de asemenea, parajuriștilor să supravegheze pregătirea proiectelor de contracte, iar această responsabilitate sporită ar putea însemna salarii mai mari pentru ei.

„Dacă îi faci pe lucrători mai productivi, atunci lucrătorii ar trebui să facă mai mulți bani. Companiile nu doresc să aibă o discuție despre împărtășirea beneficiilor acestor tehnologii. Ele preferă să vă sperie despre aceste noi tehnologii. Vor ca oamenii să fie recunoscători că au un loc de muncă, chiar și prost plătit”, afrmă William Spriggs, profesor de economie la Universitatea Howard și economist șef la AFL-CIO, principala federație a muncii din SUA. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *