◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

„Diplomația cutremurului”, din nou în prim-plan

În orele de după cutremurele masive care au lovit sudul Turciei, asistența umanitară bine pusă la punct din Suedia și Finlanda s-a pus în mișcare. Și asta chiar dacă

națiunile nordice sunt blocate într-un fel de impas cu Ankara în ceea ce privește apartenența lor la NATO – președintele turc Recep Tayyip Erdoğan cere ca Stockholm și Helsinki să îndeplinească anumite criterii stricte înainte de a merge mai departe cu ratificarea.

Faptul că statele nordice au trecut peste această situație și au răspuns umanitar ca la un semnal a îndemnat unii observatori să-și aducă aminte de așa-numita „diplomație a cutremurului”, care a mai „înmuiat” intransigența Greciei vizavi de Turcia cu mai mulți ani în urmă. În 1999, un cutremur puternic a lovit în apropierea orașului turc İzmit, iar grecii au fost printre primii care au răspuns cu ajutoarele, în ciuda deceniilor de animozități dintre cei doi vecini. Câteva luni mai târziu, când un cutremur cu magnitudinea șase grade a lovit Atena, turcii au răspuns cu ajutor. Manifestarea de bună-credință a vecinilor a determinat Grecia să renunțe la obiecțiile cu privire la negocierilede aderare a Turciei la calitatea de membru al UE.  Potrivit Euronews, unii dintre factorii de decizie din Finlanda și Suedia speră ca acest tip de schimbare de atitudine să se repete.

Suedezii au oferit până acum 3,3 milioane de euro în sprijin umanitar și au trimis peste 50 de experți în căutare și salvare, câini de căutare și echipe medicale în Turcia.

„Sprijinul de bază cu care Suedia îl contribuie deja face o mare diferență pe teren în Turcia și Siria”, a declarat ministrul pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Johan Forssell.

La nivelul UE, Suedia, care deține în prezent Președinția rotativă a Consiliului European, a convocat rapid mecanismul de răspuns politic integrat la criză al blocului comunitar, pentru a coordona întregul sprijin al UE atât pentru Turcia, cât și pentru Siria la nivel politic. Premierul suedez Ulf Kristersson și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat, de asemenea, că vor organiza o conferință internațională a donatorilor pentru Turcia și Siria în luna martie.

În Finlanda, răspunsul guvernului a fost destul de rapid și robust și a fost recunoscut cu voce tare de către Ankara. Helsinki a oferit cazare de urgență încălzită, inclusiv corturi și sobe, pentru 3.000 de persoane și a contribuit la livrarea coordonată de provizii prin NATO. Finlandezii au trimis, de asemenea, experți în căutare și salvare și, de asemenea, contribuie multilateral prin Fondul central de răspuns în situații de urgență al ONU, care a oferit până acum 50 milioane de dolari. „Zeci de mii de oameni au murit, iar distrugerea este foarte extinsă. Nevoia de cazare de urgență în zona afectată de cutremur este uriașă. Prin trimiterea de asistență materială, Finlanda își propune să ajute oamenii să își satisfacă nevoile de bază. Este important să oferim ajutor cât mai curând posibil. Poate că este puțin devreme să speculăm ce se va întâmpla, dar până acum nu am văzut niciunul dintre rezultatele pozitive ale diplomației”, a declarat ministrul de Interne al Finlandei, Krista Mikkonen. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *