◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.10.2024

Sprijin financiar pentru terapie psihologică post-pandemie, în Italia

Pe fondul creșterii ratei problemelor de sănătate mintală, guvernul italian a propus ca un bonus pentru finanțarea terapiei psihologice să fie inclus într-o lege specială, anunță ministrul Sănătății, Roberto Speranza, citat de Rai3.

Decretul Milleproroghe este un decret-lege pe care guvernul îl emite de obicei o dată pe an, pentru a combate fenomenele care, dacă nu sunt abordate, ar putea cauza probleme grave cetățenilor, întreprinderilor sau instituțiilor. Includerea bonusului în legea din acest an ar pune la dispoziție un ajutor financiar de aproximativ 500 de euro pentru oricine, indiferent de vârstă, care suferă de afecțiuni de sănătate mintală care pot (sau nu) să fi fost cauzate de pandemie sau izolare. Investiția totală pentru măsură ar fi de 20 de milioane de euro.

Fondurile colectate vor fi distribuite în două tranșe diferite: prima va fi dedicată consolidării rețelei publice de îngrijiri psihiatrice, inclusiv autorităților locale de sănătate și clinicilor. Cealaltă va fi alocată cetățenilor privați, care pot aplica prezentându-și situația economică, pentru ca măsura să fie acordată celor care au cea mai mare nevoie. Procesul exact nu a fost încă definit, dar medicii generalişti ar putea distribui bonusul ca pe un voucher. „Acest bonus nu rezolvă totul, trebuie să întărim serviciul public în domeniul sănătăţii mintale. Este nevoie de mai multe resurse pentru asistență teritorială și psihologică, cu acțiuni sistemice. Bonusul este doar un prim semnal, explică Speranza.

Măsura autorităților vine în urma criticilor recente exprimate de opinia publică cu privire la lipsa unei astfel de măsuri în Planul Național de Recuperare și Reziliență pentru Italia. Doar 5% dintre cei 130.000 de psihologi ai țării lucrează în instituții publice, iar până la un sfert dintre cei care au nevoie de ajutor psihologic fie au renunțat, fie nu l-au solicitat, din cauza lipsei de resurse financiare. Între timp, cetățenii care suferă de diverse probleme și gânduri suicidare au crescut în timpul pandemiei, în special în rândul celor mai tineri. Spitalul de pediatrie Bambino Gesu, din Roma, a raportat că numărul de spitalizări pentru sinucidere și autovătămare s-a dublat între grupa de vârstă 15-24 de ani, de la începutul pandemiei,

Conceptul de bonus psihologic a fost lansat pentru prima dată în mai 2021, cu aproximativ 10 milioane de euro alocați, dar care nu s-a materializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *