◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.09.2024

Dmitri Murahovschi, la ceas aniversar cu marele BRÂNCUȘI!

Stimate, domnule Dmitri Murahovschi, anul acesta, la împlinirea a 146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu” din București va sărbători într-un mod special acest moment aniversar printr-un eveniment cultural de înaltă ținută. Evenimentul cuprinde și o fascinantă expoziție de artă cu tema „Brâncuși, dragostea mea!”, care are ca personaj central tocmai portretul marelui artist, pictat de dumneavoastră.

Există mai multe fotografii document cu înfățișarea lui Constantin Brâncuși. Și totuși, ce v-a determinat să alegeți acea fotografie pentru portret?

– Mi s-a părut cea mai expresivă fotografie și atunci a devenit o provocare pentru mine ca și pictor să redau aceea expresivitate din privirea lui Brâncuși.

În esență, ce reprezintă pentru dumneavoastră opera lui Constantin Brâncuși?

– Îmi plac foarte mult operele lui Constantin Brâncuși și le admir de câte ori am ocazia. Nu pot să exprim în cuvinte ce reprezintă, deoarece cuvintele sunt greu de găsit! Ce cuvinte să folosești atunci când vorbești despre un Maestru al Artei, așa cum este Constantin Brâncuși?

 – Cât timp v-a fost necesar pentru realizarea acestui portret?

– Portretul lui Constantin Brâncuși a fost pictat în 3 săptămâni.

 – Vă rugăm să ne vorbiți despre procesul creației, al realizării acestui tablou?

– Procesul nu a fost simplu, deoarece am creat o compoziție. În spatele lui Brâncuși am pictat „Poarta Sărutului”. Am schimbat lumina care era în fotografie și am folosit tehnica de pictura „Rembrandt lighting”.

– Dacă l-ați întâlni acum, ce l-ați întreba?

– Nu l-aș întreba nimic. Pur și simplu l-aș ruga să mă primească în atelierul său și să îmi dea posibilitatea să îl văd cum lucrează.

– Ce artiști preferați aveți?

– Rembrandt, Diego Velázquez, Anton van Dyck.

– În creația dumneavoastră, portretele au o semnificație majoră, sunt protagonistele artei dumneavoastră. Cum decideți pentru realizarea unui portret?

– Așa este! Cel mai mult îmi place să pictez portrete, dar întotdeauna încerc să surprind emoțiile fiecarui portret în parte.  În picturile mele, cea mai importantă pentru mine este emoția pe care ochii o transmit.

În timpul procesului creației, dialogați cu personajul?

– Da. Nu prin cuvinte, așa, cu gândurile…

– Un pictor-portretist trebuie să fie și un bun psiholog?

– Un portret pictat nu trebuie să fie o simplă copie, de aceea eu cred că un pictor bun trebuie să fie și un psiholog bun, care să redea în pictura sa, emoțiile personajului.

Ce credeți că îl propulsează pe un pictor consacrat? Talentul, norocul sau critica de specialitate?

– În ziua de azi, un pictor ca să devină consacrat, trebuie să aibă un pic mai mult din toate! Norocul este foarte important! După care, pe locul doi trebuie să fie munca! Un Pictor trebuie să fie ca un sclav pentru arta lui. Dacă muncești mult, atunci vor apărea și rezultate frumoase. Criticii de artă sunt foarte importanți, dar și iubitorii de artă sunt la fel de importanți.

Ce este foarte important pentru un artist plastic atunci când are un vernisaj propriu?

– Cel mai important pentru un vernisaj, trebuie să fie calitatea lucrărilor expuse și, bineînțeles, toți invitații care participă la vernisaj.

Sunteți un pictor prolific? Câte tablouri aveți până în prezent?

– Sincer, nu știu! Nu le-am numărat niciodată, dar am pictat foarte multe tablouri.

Aveți studii de specialitate în artă?

– Am absolvit Liceul cu profil de Arte Plastice, după care Colegiul de Arte Plastice, apoi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și în final am urmat cursurile de Master în Pictură, tot la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău – Republica Moldova.

Unde pot fi văzute tablourile dumneavoastră?

– Majoritatea tablourilor mele sunt în colecții private în mai multe țări (Republica Moldova, România, SUA, Elveția, Italia, Germania, India, Turcia, Rusia), dar am colaborat în mai multe proiecte și cu instituții publice din România.

Care este cea mai iubită pictură a dumneavoastră și de ce?

– Până în prezent, am două picturi preferate: „Doctor Faustus” și „The Magic of Choice”, care acum aparține unui colecționar din India.

Ca artist, ați primit o confirmare a muncii dumneavoastră?

– Pentru activitatea mea ca pictor și pentru contribuția adusă artei și culturii, anul trecut am primit cu mare bucurie și mulțumire sufletească, “Ordinul Sanctus Stephanus Magnus”, care mi-a fost înmânat de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ceea ce reprezintă o confirmare a muncii mele.

Omul Dmitri Murahovschi este unul și același cu Artistul Dmitri Murahovschi?

– Da, Omul Dmitri Murahovschi este unul și același cu Artistul Dmitri Murahovschi. Daca esti pictor adevarăt, nu poți să ai altă viață. Viața mea este arta.

Drumul artei picturale este pentru dumneavoastră o tradiție de familie? Mai există cineva în familia duumneavoastră cu afinități estetice?

– Nimeni în familia mea nu a fost pictor. Mama mea a fost creator de modă. Ea mi-a pus pentru prima data creionul în mână și m-a învățat să desenez. Îmi aduc aminte, cum în copilarie mama desena hainele și eu, alături de ea încercam să o ajut să aleagă materialele potrivite.

Care sunt valorile fundamentale de care țineți cont în viață?

– Este important pentru mine să nu fac rău. Încerc să respect cele 10 porunci și să fiu sincer cu mine.

Dacă vi s-ar cere să pictați un portret cu cea mai frumoasă femeie din lume, pe cine ați alege?

– Întotdeauna o aleg pe mama, pentru mine ea este cea mai frumoasă femeie din lume!

Ce proiecte de viitor aveți?

– Am un singur proiect de viitor: SĂ PICTEZ mult și bine, din ce în ce mai bine!

Ce ați vrea să știe oamenii despre dumneavoastră?

– Pentru mine cel mai important în viață este pictura, iar atunci când pictez, simt că trăiesc! Calitatea picturii pe care o fac, conteză foarte mult! Sunt foarte critic cu mine.

Dacă ar fi să vă definiți printr-un singur cuvânt, care ar fi acela?

– PICTOR.

Vă rugăm, un mesaj pentru cititori.

– Acum trăim într-o perioadă foarte agitată, dificilă și nu mai alocăm timp pentru activități care aduc bucurie sufletului. Mergeți la un concert, la teatru, la muzeu sau la un vernisaj! Fiecare om trebuie să își facă timp pentru artă!

 

Interviu de Claudia Motea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *