◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Ziua Culturii Naționale și a nașterii lui Mihai Eminescu, la Constanța

Ca de fiecare dată când, la întâlnirile de cenaclu, invocăm spiritul Luceafărului poeziei românești, și de data aceasta, joi, 11 ianuarie, Eminescu a fost prezent la întâlnirea dedicată zilei sale de naștere și Culturii Naționale. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Cercului Militar Constanța.

După o prezentare cuprinzătoare a importanței zilei de 15 ianuarie în viața literară a României, făcută de către Aurel Lăzăroiu, coordonatorul cenaclului și moderator al întâlnirii, Laurențiu Marinescu a interpretat melodia devenită imn al poetului tuturor românilor, „Eminescu”, pe versurile lui Grigore Vieru.

Obișnuiți fiind ca de fiecare dată să vorbim despre Eminescu privit dintr-un anumit punct de vedere, la întâlnirea din acest început de an, prof.univ.dr. Pompiliu Golea a creionat o interesantă imagine a poetului din perspectivă economică. Apoi, Laurențiu Marinescu ne-a reamintit, muzical, cum altfel, cât ne este de „Dor de Eminescu”.

Au recitat din creația celui fără de pereche: prof. Ligia Stemate, poeta Adina Niculescu, prof. Laura Văceanu, scriitoarea Mihaela Cojocaru, prof. Arșaluis Sarchisian Gurău, scriitorul Corneliu Caraivan și umoristul Dan Norea.

Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Dobrogea, prof. dr. cdor (r) Ioan Damaschin, a reamintit faptul că Eminescu a fost și un mare și apreciat ziarist și a distribuit tuturor celor prezenți un recent număr al Revistei UZP, în care se face vorbire despre acest lucru.

Au cântat melodii, devenite nemuritoare, pe versurile lui Eminescu, adânc întipărite în memoria melomanilor: solista Teodora Carpuz și prof. Ligia Gavrilă, acompaniate la mandolină de către prof. Ilie Belcin. Lor li s-au alăturat și poetul-pictor Liviu Băițel și mezzosoprana Gabriela Dobre de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Finalul întâlnirii i-a aparținut cantautorului Laurențiu Marinescu. Acesta a interpretat câteva melodii care au amintit despre dragostea lui Eminescu pentru Marea cea Mare.                         

Ca o extensie a întâlnirii cenaclului, luni, 15 ianuarie, în chiar ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, pe faleza Cazinoului din Constanța, la statuia poetului, instituții de cultură și de învățământ din Constanța au organizat o emoționantă manifestare omagială , la care s-au depus coroane și jerbe de flori, s-a vorbit despre Mihai Eminescu, s-au recitat poezii și s-a cântat pe versurile nemuritoare ale Luceafărului poeziei românești.  La aceste activități au participat și membri ai Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu” și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Dobrogea.

Activitatea s-a desfășurat sub binecuvântarea ÎPS dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu participarea studenților de la Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța.

Asistența, numeroasă, formată din iubitori de literatură, în general și de poezie, în special, a răsplătit cu aplauze prestația celor care au trecut prin fața microfonului întâlnirii.

                                                                                                Aurel Lăzăroiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *