◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Articole din Revista Astralis, reunite în două volume

Cu ocazia aniversării a cinci ani de existență a Revistei trimestriale de cultură Astralis, aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Editura Astralis anunță apariția a două volume cuprinzând articole publicate în revistă perioada 2019-2023.

Astfel, a văzut lumina tiparului volumul „Magia aventurii Astralis”, de Camelia Pantazi Tudor, în prefața căruia jurnalistul și criticul literar Marian Nencescu scrie: „Această nouă carte despre viață, literatură și jurnalism este, cu totul, un „leac contra uitării”. Asta și pentru că Revista Astralis, care a găzduit aceste texte, născute din aceeași conștiință a datoriei către cititori, este, cum se spune într-unul dintre editoriale, Un vis împlinit: Purtat de valuri, uneori nu poți să faci tot ce își dorește sufletul tău. Dar trebuie să te străduiești. Despre această strădanie continuă a scrisului frumos, despre înzestrarea misterioasă, despre care vorbea cândva și marele scriitor peruan Mario Vargas Llosa, în cartea sa Scrisoare către un tânăr romancier, care ne permite, după ani de disciplină intelectuală și de perseverență mută, să aducem la lumina cărții și câteva adevăruri rupte din viață, dă mărturie și această culegere publicistică, cu totul, un pariu personal al autoarei, cu propriul destin.

Și cum nicio știință de până azi nu a măsurat imponderabilul din creația literară ori din presă, nici această carte nu are pretenția de a ne spune totul despre truda scrisului. De aceea, nu ne rămâne decât să constatăm că vocația e un dar rezervat doar celor puțini, care îndrăznesc. Iar Camelia Pantazi Tudor nu doar că a cutezat, dar, se pare, a și găsit drumul spre consacrare”.

Concomitent, a apărut volumul „Specific și diversitate. Lecturi filosofice”, de Marian Nencescu, editor-coordonator al Revistei Astralis, cuprinzând cele douăzeci de eseuri publicate în cele douăzeci de numere, la rubrica Filosofie.

Ion Fercu, care semnează prefața, scrie: „Volumul Specific și diversitate. Lecturi filosofice este un puzzle de aleasă cugetare și simțire care îmbină adevăruri și incertitudini, iviri și prăbușiri de lumi în orizontul filosofiei românești, cu alese inserții ale spiritualității universale. Privind către povestea nesfârșită a filosofiei românești, Marian Nencescu poate fi perceput ca o Șeherezadă pentru care istoria filosofiei românești este o sărbătoare. Dar nu este sărbătoarea unei insule  spirituale izolate, ci o bucurie a Spiritului filosofic universal, o poveste de dragoste care poate cuceri toate meridianele sufletului Lumii. Autorul are toate dorurile și onorurile lipite de această poveste”.

Ilustrația copertei 1 a volumului „Magia aventurii Astralis” este realizată după lucrarea „Căutătorii”, a maestrului Gabriel Stan, pictor, jurnalist, scriitor, iar cea a volumului „Specific și diversitate. Lecturi filosofice”după lucrarea „Timp astral”, a maestrului Valentin Tănase. Copertele ambelor cărți sunt create de Raluca Tudor.

 

 

Camelia Pantazi Tudor

Director Editura Astralis

Membru al UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *